Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie výživy (UFY / 3FYVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / 3FYVY - Fyziologie výživy, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:1. Základní živiny I2. Základní živiny II3. Vitamíny4. Minerální látky5. Toxické látky6. Zásady správné výživy v jednotlivých obdobích života: v dětství, dospívání, dospělosti a stáří.7. Výživa v těhotenství a při kojení8. Výživa sportovců9. Obezita10. Civilizační choroby I11. Civilizační choroby II12. Malnutrice a hladovění13. Alternativní výživové směry

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu bude znát zásady správné různých skupin obyvatel, zejména dětí. Bude schopen posoudit a upravit jídelníček osob s ohledem na jejich potřeby. Na základě získaných znalostí bude student schopen poradit či argumentovat rodičům a stravovacím zařízením v případě zjištění nevhodného složení stravy podávané dětem. Bude schopen vyhledat informace týkající se výživy dětí a posoudit doporučení uváděná v odborných i neodborných publikacích.

Literatura

Provazník K., Komárek L. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Souborné vydání. Fortuna, Praha, 2004. ISBN 80-7168-942-4.Hainer V. Obezita. Praha, 2003. ISBN 80-7254-384-9.Hlúbik P., Opltová L. Vitaminy. Praha, 2004. ISBN 80-247-0373-4.Gregora M.:. Výživa malých dětí. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-1291-1.Málková I. Hubneme s rozumem. Praha, 2006. ISBN 80-239-4112-7.Komprda T. Hygiena potravin - cvičení. MZLU Brno, 2003. Gibney M. J. et. al.:. Nutrition and metabolism. Oxford, 2003. ISBN 0-632-05625-8.SVAČINA, Štěpán, BRETŠNAJDROVÁ, Alena. Obezita a diabetes. Praha: Maxdorf, 2000. ISBN 80-85800-43-8.Soška V. Poruchy metabolismu lipidů. Diagnostika a léčba. Praha, 2003. Haluzík M. Poruchy výživy a leptin. Praha, 2002. Hrstková H. Výživa kojenců a mladších batolat. Brno, 2003. ISBN 80-7013-385-6.Wilhelm Z. Výživa v onkologii. Brno, 2004. Hainer V. a kol. Základy klinické obezitologie. Praha, 2004. ISBN 80-247-0233-9.Maughan R. J. et al. Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-7262-318-4.Hronek M.:. Výživa ženy v období těhotenství a kojení. Praha: MAXDORF, 2004. ISBN 80-7345-013-5.Kleinwächterová H., Brázdová Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno, 2001. Kunová V. Zdravá výživa. Praha, 2004. ISBN 80-247-0736-5.Illková O., Vašíčková Z. Zdravá výživa v mateřské škole. Praha, 2004. ISBN 80-7178-890-2.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Plnění průběžně zadávaných úkolů. Zkouška formou písemného testu.

Garant

Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Karin Petřeková