Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Civilizační nemoci (UFY / 3ZCIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / 3ZCIN - Civilizační nemoci, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Délka dožití v různých oblastech a u nás- Zásady správné výživy- Alkoholová toxikománie, drogové závislosti- Hypertenze - nejčastější choroba oběhu- Cholesterol a jeho vztah k výživě- Ateroskleróza jako hlavní problém civilizovaného světa- Kouření cigaret jako významný rizikový faktor aterosklerózy a rakoviny- Obezita- Diabetes- Rakovina: možnosti ovlivnění životosprávou- Osteoporóza- Onemocnění kloubů- Tělesná aktivita ve vztahu k civilizačním nemocem- Test

Získané způsobilosti

Student získá znalostí z oblasti civilizačních nemocí s praktickými návody k životnímu režimu: stravování, tělesné zatížení, zlozvyky. Je schopnen působit v oblasti primární prevence civilizačních onemocnění.

Literatura

Šimíček J. Aby srdce nezradilo. Praha, 2001. Mastná B. Nadváha, obezita, výživa. Praha, 2000. Berkow et al. Kompendium klinické medicíny. Praha, 1996. Provazník et al. Manuál prevence v lékařské praxi, I. - IV. díl. Praha, 1998. Fejfar Z. Náhlá srdeční smrt. Praha, 1997. Soška V. Poruchy metabolismu lipidů. Diagnostika a léčba. Praha, 2003. Komárek L. et al. Prevence nádorových onemocnění v primární péči. Praha, 1999. Hainer V. Základy klinické obezitologie. Praha, 2004.

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem. Podmínky pro získání zápočtu jsou: účast na přednášce, vypracování seminární práce a úspěšné splnění zápočtového testu na konci semestru. Zápočtový test se skládá z 20 otázek, podmínkou je 60 % správných odpovědí. V případě neúspěchu u testu, může být test být 1x opakován.

Garant

Mgr. Marek Bužga, Ph.D.Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marek Bužga, Ph.D.