Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ergonomie pohybových a prac. činností (UFY / EPPC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / EPPC - Ergonomie pohybových a prac. činností, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:- Antropometrické metody ve fyziologii práce a ergonomii.- Metodika měření a hodnocení práce prováděné velkými svalovými skupinami- Metodika integrované elektromyografie.- Metodika měření variability srdeční frekvence a její praktické využití- Metodika měření a hodnocení rovnoměrné a nerovnoměrné pracovně tepelné zátěže- Metody vyšetřování a hodnocení fyzické zdatnosti- Fyziologie práce v prostředí se sníženým a zvýšeným barometrickým tlakem.- Prezentace ukázek studií z oboru fyziologie práce.Praktická cvičení:- Praktický nácvik měření a hodnocení složení těla: BMI, bioelektrická impedance, DXA, výpočet ATH.- Praktický nácvik stanovení energetického výdeje metodou nepřímé kalorimetrie - parciální a integrální metoda- Praktický nácvik měření a hodnocení zátěže malých svalových skupin metodou integrované elektromyografie.- Praktický nácvik měření a hodnocení variability srdeční frekvence za modelových podmínek- Hodnocení rovnoměrné a nerovnoměrné pracovně tepelné zátěže za modelových podmínek- Praktický nácvik měření a hodnocení fyzické zdatnosti (kontinuální zátěžový test do maxima na bicyklovém ergometru).

Získané způsobilosti

Student získá teoretické i praktické znalosti a dovednosti v metodách na stanovení energetického výdeje a hodnocení pracovní zátěže v rámci pracovních i sportovních aktivit, prohloubí si znalosti v oblasti metabolismu a vlivu pohybové aktivity na vývoj organismu i jako významného faktoru v prevenci civilizačních chorob. Dozví se o zásadách ergonomického řešení pracovního místa. Bude schopen poskytnout doporučení v rámci prevence poškození organismu v souvislosti s pracovní a sportovní činností a následně aplikovat vhodnou rehabilitační léčbu.

Literatura

" ČSN EN ISO 7250 - Základní rozměry lidského těla pro technické projektování. Praha: ČNI, 1998. Zeman V. Adaptace na chlad u člověka: Možnosti a hranice. Praha, Galén, 2006. ISBN 80-7262-331-1.ČSN EN ISO 7933 - Ergonomie tepelného prostředí - Analytické stanovení a interpretace tepelného komfortu pomocí výpočtu ukazatelů PMV a PPD a kritéria místního tepelného komfortu. Praha: ČNI, 2006. ČSN EN ISO 9886 - Ergonomie - Hodnocení tepelné zátěže podle fyziologických měření. Praha: ČNI, 2004. Gilbertová, S., Matoušek, O. Ergonomie. Optimalizace lidské činnosti. Praha, 2002. ISBN 80-247-0226-6.Jirák Z., Vašina, B.:. Fyziologie a psychologie práce. Ostrava: Ostravská univerzita, 2005. ISBN 80-7368-107-2.Tipton Ch. et. al. ACMS Avanced Exercise Physiology. New York, 2006. ISBN 0-7817-4726-0.ČSN EN ISO 7726 - Ergonomie tepelného prostředí - Přístroje pro měření, fyzikálních veličin. Praha: ČNI, 2002. Kroemer K.H.E., Kroemer H.J., Kroemer-Elbert K.E.:. Engineering physiology: bases of human factors /ergonomics/. New York: Van Nostrand Reinhold, 1997. ISBN 0-442-02380-4.MCARDLE, W. D., KATCH, F. I., KATCH, V. L. Exercise Physiology. Energy, Nutrition, & Human Performance. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007. ISBN 978-0-7817-4990-9.Buchancová J. a kol.:. Pracovné lekárstvo a toxikológia. Martin: Osveta, 2003. ISBN 80-8063-113-1.Brhel P.,Manoušková M.,Hrnčíř E. Pracovní lékařství.Základy primární pracovnělékařské péče. Brno Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2005. ISBN 80-7013-414-3.Astrand, P.O., Rodha, l. K., Dahl, H.A., Stromme S.B.:. Textbook of Work Physiology. New York, 2003. ISBN 0-7360-0140-9.Piantadosi C. The biology of human survival. New York, 2003. ISBN 0-19-516501-2.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu:- Student musí absolvovat všechny semináře a praktická cvičení. Připouští se jedna omluvená absence za semestr. Způsob náhrady této absence stanoví vyučující. V případech dlouhodobé absence ze závažných důvodů (onemocnění) stanoví vedoucí ústavu, jakým způsobem budou chybějící semináře a praktika nahrazena.- Zápočtový test (požadovaná úspěšnost 70 % )

Garant

prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.RNDr. Pavol Švorc ml., Ph.D.Mgr. Marek Bužga, Ph.D.prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.Mgr. Tomáš MičaníkRNDr. Pavol Švorc ml., Ph.D.