Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie práce a ergonomie (UFY / FPEPH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / FPEPH - Fyziologie práce a ergonomie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice oboru fyziologie práce a ergonomie.2. Svalová práce - měření a hodnocení práce vykonávané velkými a malými svalovými skupinami.3. Reakce kardiovaskulárního systému na svalovou práci - měření a hodnocení.4. Reakce organismu na tepelnou a chladovou zátěž - měření a hodnocení.5. Práce ve sníženém a zvýšeném barometrickém tlaku.6. Pohybová aktivita - trénink, únava, metody hodnocení fyzické zdatnosti.7. Antropometrické metody ve fyziologii práce.8. Pracovní místo a pracovní poloha.9. Manipulace s břemeny.

Získané způsobilosti

Student získá hlubší znalosti o reakci organismu na pracovní a pracovně termickou zátěž v rámci pracovní nebo sportovní činnosti. Je schopen z ergonomického hlediska posoudit případně navrhnout optimální uspořádání pracovního místa. Dovede měřit a hodnotit energetický výdej a odezvu fyziologických ukazatelů (srdeční frekvence, teplota tělesného jádra, teplota kůže, ztráta vody potem a dýcháním) na fyzickou zátěž vykonávanou velkými svalovými skupinami. Dovede měřit a hodnotit práci s opakujícími se výkony a zátěží malých svalových skupin. Dovede na základě fyziologických ukazatelů navrhnout optimální režim práce a odpočinku. Dovede měřit a hodnotit fyzickou zdatnost pomocí zátěžových testů.

Literatura

ZEMAN, V.:. Adaptace na chlad u člověka : Možnosti a hranice. Praha, 2006. ISBN 80-7262-331-1.GILBERTOVÁ, S., MATOUŠEK, O.:. Egonomie : Optimalizace lidské činnosti. Praha : Grada, 2002. KROEMER, K.H.E., KROEMER, H.J., KROEMER-ELBERT, K.E. Endineering Physiology : Bases of human factors/Ergonomics. 3rd ed. edition. New York : Van Nostrand Reinhold, 1997. ISBN 0-442-02380-4.McARDLE, W., KATCH, F.I., KATCH, V.L.:. Excercise physiology : Energy, Nutrition and Human Performance. 6th edition: New York, 2007. ISBN 0-7817-4990-5.Jirák Z., Vašina, B.:. Fyziologie a psychologie práce. Ostrava: Ostravská univerzita, 2005. ISBN 80-7368-107-2.Astrand, P.O., Rodha, l. K., Dahl, H.A., Stromme S.B.:. Textbook of Work Physiology. New York, 2003. ISBN 0-7360-0140-9.

Požadavky

Samostudium podle doporučené literatury. Předmět je ukončen ústní zkouškou.

Garant

prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.