Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie práce a ergonomie (UFY / FPRVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / FPRVZ - Fyziologie práce a ergonomie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:- Svalová práce I - funkční morfologie kosterního svalu- Svalová práce II - energetické zdroje lidské práce, měření energetické náročnosti práce (nepřímá kalorimetrie, ventilometrie, tabulkový odhad)- Svalová práce III - hodnocení energetické náročnosti práce - práce dynamická, statická, režim práce a odpočinku- Reakce kardiovaskulárního systému na svalovou zátěž (měření a hodnocení)- Fyziologická problematika práce vykonávané malými svalovými skupinami - metody měření a hodnocení- Zdravotní aspekty pohybové aktivity, trénink (vytrvalostní a silový), únava- Metody vyšetřování fyzické zdatnosti v pracovním lékařství- Tepelně vlhkostní mikroklima (reakce organismu na tepelnou a chladovou zátěž, termoregulace, tepelná bilance organismu, adaptace na teplo a chlad, vodní bilance)- Měření a hodnocení tepelné a chladové zátěže- Fyziologie práce v prostředí se zvýšeným a sníženým barometrickým tlakem (horská nemoc, nemoc potápěčů)- Ergonomické požadavky na pracoviště - pracovní místo a pracovní poloha, manipulace s břemeny- Biologické rytmy, směnová práce- Fyziologické zvláštnosti práce mladistvých, žen, těhotných, seniorů a zdravotně hendikepovaných osobNáplň jednotlivých cvičení:1. Praktický nácvik měření základních antropometrických ukazatelů lidského těla, měření podílu tukové tkáně metodou kaliperace a BIA, výpočet ATH. (ČSN EN ISO 7250)2. Praktický nácvik stanovení energetického výdeje metodou nepřímé kalorimetrie pomocí přístroje Oxycon (parciální metoda) a odhad energetického výdeje pomocí tabulek. (ČSN EN ISO 9886)3. Praktický nácvik měření a hodnocení srdeční frekvence při svalové práci telemetrickou metodou za modelových podmínek4. Praktický nácvik měření a hodnocení zátěže malých svalových skupin metodou integrované elektromyografie.5. Praktický nácvik měření a hodnocení tepelně vlhkostních ukazatelů pracovního prostředí (suchá a mokrá teplota vzduchu, rychlost proudění vzduchu, výsledná teplota kulového teploměru, stereoteplota, relativní vlhkost vzduchu. Výpočet střední radiační teploty, operativní teploty, radiační teploty (ČSN EN ISO 7726)6. Praktický nácvik měření a hodnocení fyziologických ukazatelů pracovně-tepelné zátěže - teplota tělesného jádra, průměrná teplota kůže, ztráta vody potem a dýcháním, výpočet vodní bilance (ČSN EN ISO 7933).7. Hodnocení pracovně tepelné a chladové zátěže za modelových podmínek pomocí tabulek a výpočetního programu.

Získané způsobilosti

Student získá teoretické i praktické znalosti a dovednosti v metodách na stanovení energetického výdeje a hodnocení pracovní zátěže v rámci pracovních i sportovních aktivit, prohloubí si znalosti v oblasti metabolismu a vlivu pohybové aktivity na vývoj organismu i jako významného faktoru v prevenci civilizačních chorob. Dozví se o zásadách ergonomického řešení pracovního místa. Získané poznatky může využít při výkonu zaměstnání v rámci studovaného oboru i mimo oblast zdravotnictví.

Literatura

" ČSN EN ISO 7250 - Základní rozměry lidského těla pro technické projektování. Praha: ČNI, 1998. ČSN EN ISO 7933 - Ergonomie tepelného prostředí - Analytické stanovení a interpretace tepelného komfortu pomocí výpočtu ukazatelů PMV a PPD a kritéria místního tepelného komfortu. Praha: ČNI, 2006. ČSN EN ISO 9886 - Ergonomie - Hodnocení tepelné zátěže podle fyziologických měření. Praha: ČNI, 2004. Gilbertová, S., Matoušek, O. Ergonomie. Optimalizace lidské činnosti. Praha, 2002. ISBN 80-247-0226-6.Jirák a kol. Fyziologie a psychologie práce, 2. vydání. Ostrava, 2009. ISBN 978-80-7368-610-9.Tipton Ch. et. al. ACMS Avanced Exercise Physiology. New York, 2006. ISBN 0-7817-4726-0.Zeman V. Adaptace na chlad u člověka: Možnosti a hranice. Praha, Galén, 2006. ISBN 80-7262-331-1.ČSN EN ISO 7726 - Ergonomie tepelného prostředí - Přístroje pro měření, fyzikálních veličin. Praha: ČNI, 2002. Buchancová J. a kol.:. Pracovné lekárstvo a toxikológia. Martin: Osveta, 2003. ISBN 80-8063-113-1.Brhel a kol.:. Pracovní lékařství. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-414-3.Kolektiv autorů:. Pracovní lékařství. Základy primární pracovnělékařské péče. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2005. ISBN 80-7013-414-3.Astrand P.O., Rodhal K., Dahl H.A., Stromme S.B. Textbook of Work Physiology. 2003. ISBN 0-7360-0140-9.

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu a vykonání závěrečné zkoušky:Student musí absolvovat všechna praktická cvičení a odevzdat v stanovených termínech protokoly. Připouští se jedna omluvená absence za semestr. Způsob náhrady této absence stanoví vedoucí praktických cvičení. V závažných případech (dlouhodobé onemocnění) stanoví vedoucí ústavu, jakým způsobem budou chybějící praktika nahrazena.V případě, že student nesplní předepsané povinnosti, nebude připuštěn k ústní zkoušce a musí požádat o druhý zápis předmětu v následujícím školním roce. Závěrečná zkouška:Závěřečný test (požadovaná 70% úspěšnost) a ústní zkouška.

Garant

prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.

Vyučující

Mgr. Marek Bužga, Ph.D.prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.Mgr. Marek Bužga, Ph.D.Mgr. Tomáš MičaníkRNDr. Pavol Švorc ml., Ph.D.