Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie I. (UFY / FY1LF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / FY1LF - Fyziologie I., Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška (P), seminář (S), cvičení (Cv):1.P: Obecná fyziologie a neurofyziologie.S: /Cv: BOZP, první pomoc. Zpracování a vyhodnocení biopotenciálů ve fyziologii, úvod do PowerLab.2.P: Sval - kontrakce, řízení a reflexy.S: Vedení nervem a demyelinizace.Cv: Záznam EMG povrchovými elektrodami, rychlost vedení vzruchu ve vláknech n. medianus a n. ulnaris.3.P: CNS - projekční a efektorové funkce.S: Reflexy, horní a dolní motoneuron.Cv: Somatické reflexy člověka.4.P: CNS - spánek a bdění, asociační oblasti.S: /Cv: Časová a prostorová sumace kosterního svalu.5.P: Učení, paměť a etologie.S: EEG - rytmy a grafoelementy.Cv: Záznam a analýza elektroencefalogramu.6.P: Fyziologie zraku.S: /Cv: Fyziologie paměti, učení a řeči. Melliho zkouška bezprostřední paměti, asociační test.7.P: Fyziologie sluchu, chuti a čichu.S: Zraková dráha a reflexy, akomodace, ladičky a audiometrie.Cv: Zraková ostrost, barvocit, perimetrie.8.P: Bolest a somatosenzorický systém.S: /Cv: Vyšetření sluchu ladičkami a poslechem, audiometrie.9.P: TEST NEUROLOGIE.S: Nervový systém.Cv: Vyšetřeni kožní recepce, vestibulárního aparátu, čichu a chuti.10.P: GIT - motilita a sekrece.S: /Cv: Elektrookulografie.11.P: GIT - trávení a vstřebávání. Regulace.S: PREZENTACE 1Cv: Klinická antropometrie.12.P: Játra a metabolismus živin.S: /Cv: Hodnocení příjmu a výdeje energie. Vyhodnocení 24 hodinového recallu v programu Nutridan II.13.P: Obecná edokrinologie, regulace glukózy.S: /Cv: Bazální metabolismus. Orální glukozový toleranční test.14.P: Stres a termoregulace.S: PREZENTACE 2Cv: Měření teploty tělesného jádra a teploty kůže.15.P: Regulace hladiny vápníku. Pohavní hormony, menstruační cyklus, těhotenství, porod, laktace.S: /Cv: Náhrada cvičení.

Získané způsobilosti

Student má faktické znalosti a základní dovednosti z neurofyziologie, fyziologie GIT a fyziologické endokrinologie, které skládá do logických celků a které uplatní při svém dalším studiu klinické medicíny. Student je schopen své znalosti a dovednosti prezentovat.

Literatura

JAVORKA a kol. Lekárska fyziológia, 3. vyd. Martin: Osveta, 2009. ISBN 978-80-8063-291-5.GANONG, William F.:. Přehled lékařské fyziologie. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-311-7.SILBERNAGL, S., et al.:. Atlas fyziologie člověka. 2004. ISBN 80-247-0630-X.KITTNAR, Otomar a MLČEK, Mikuláš. Atlas fyziologie regulací, 1. vydání. Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2722-6.GUYTON, Arthur C., HALL, John E.:. Textbook of Medical Physiology. New York : Saunders, 2005. ISBN 978-0721602400.LANGMEIER, Miloš a kol. Základy lékařské fyziologie. Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2526-0.

Požadavky

Požadavky na studenta: Účast na seminářích minimálně 50 %. Účast na praktických cvičeních je 100 %.Požadavky k zápočtu:1. Aktivní účast na cvičeních. Povolena je jedna absence z vážného důvodu.2. Aktivní účast na 50 % seminářů.3. 10min prezentace vybraného problému v 11. nebo 14. týdnu.4. Správné zodpovězení alespoň 70 % otázek testu z Neurofyziologie v 9. týdnu. Test je formou SBA (single best answer). Při nesplnění lze test 2x opakovat.

Garant

doc. Šimon Vaculín, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Miloslav Franěk, Ph.D.doc. MUDr. Přemysl Jiruška, Ph.D.doc. MUDr. Jakub Otáhal, Ph.D.doc. Šimon Vaculín, Ph.D.prof. MUDr. Jaroslav Veselý, CSc.doc. MUDr. Jan Živný, Ph.D.Mgr. Marek Bužga, Ph.D.RNDr. Pavol Švorc ml., Ph.D.