Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie práce a ergonomie (UFY / FYELF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / FYELF - Fyziologie práce a ergonomie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seminář: Antropometrické metody ve fyziologii práce a ergonomii (ČSN EN ISO 7250).Cvičení: Praktický nácvik měření základních antropometrických ukazatelů lidského těla, měření a hodnocení složení těla: BMI, kaliperace, BIA, DXA, výpočet ATH.2. Seminář: Metodika měření a hodnocení energetického výdeje u prací vykonávaných velkými svalovými skupinami (práce dynamická, statická, režim práce a odpočinku). Cvičení: Praktický nácvik stanovení energetického výdeje metodou nepřímé kalorimetrie - parciální a integrální metoda (Oxycon).3. Seminář: Metodika měření a hodnocení práce prováděné malými svalovými skupinami-integrovaná elektromyografie.Cvičení: Praktický nácvik měření a hodnocení zátěže malých svalových skupin metodou integrované elektromyografie.4 Seminář: Reakce organismu na svalovou zátěž - vytrvalostní a silový trénink, únava. Metodika zátěžových testů.Cvičení: Praktický nácvik měření a hodnocení fyzické zdatnosti - kontinuální zátěžový test do maxima na bicyklovém ergometru.5 Seminář: Reakce organismu na tepelnou a chladovou zátěž (termoregulace, adaptace organismu na teplo a chlad, vodní bilance).Cvičení: Praktický nácvik měření tepelně vlhkostních ukazatelů pracovního prostředí (suchá a mokrá teplota vzduchu, rychlost proudění vzduchu, výsledná teplota kulového teploměru, stereoteplota, relativní vlhkost vzduchu, výpočet radiační teploty, střední radiační teploty, operativní teploty (ČSN EN ISO 7726).6. Seminář: Hodnocení pracovně-tepelné a chladové zátěže.Cvičení: hodnocení pracovně tepelné a chladové zátěže - řešení modelových příkladů7.Seminář: Fyziologie práce v prostředí se zvýšeným a sníženým barometrickým tlakem (horská nemoc, nemoc potápěčů), biologické rytmy, směnová práce.Cvičení: Prezentace praktických ukázek studií z oboru fyziologie práce.

Získané způsobilosti

Student má teoretické i praktické znalosti a dovednosti v měření a hodnocení energetického výdeje a pracovní zátěže v rámci pracovních i sportovních aktivit, má prohloubeny znalosti v oblasti metabolismu a vlivu pohybové aktivity na vývoj organismu i jako významného faktoru v prevenci civilizačních chorob. Zná zásady ergonomického řešení pracovního místa. Získané poznatky může využít v při výkonu pracovně lékařské praxe, posudkovém lékařství a v celé řadě dalších oborů (sportovní medicína, obezitologie, kardiologie a další).

Literatura

Jirák Z., Bužga M., Pektror R. Fyziologie práce I. díl. Studijní opora. Ostrava: Ostravská univerzita, 2014. Jirák Z., Bužga M. Fyziologie práce II. díl. Studijní opora. Ostrava: Ostravská univerzita, 2014. " ČSN EN ISO 7250 - Základní rozměry lidského těla pro technické projektování. Praha: ČNI, 1998. ČSN EN ISO 7726 - Ergonomie tepelného prostředí - Přístroje pro měření, fyzikálních veličin. Praha: ČNI, 2002. ČSN EN ISO 7933 - Ergonomie tepelného prostředí - Analytické stanovení a interpretace tepelného komfortu pomocí výpočtu ukazatelů PMV a PPD a kritéria místního tepelného komfortu. Praha: ČNI, 2006. ČSN EN ISO 9886 - Ergonomie - Hodnocení tepelné zátěže podle fyziologických měření. Praha: ČNI, 2004. Gilbertová S., Matoušek O.:. Ergonomie. Optimalizace lidské činnosti. Praha: Grada, 2002. McArdle W.D., Katch F.I., Katch V.L.:. Exercise Physiology Energy, Nutrition, and Human Performance. Lippincott Williams & Wilkins, 2007. ISBN 0-7817-4990-5.Buchancová J. a kol.:. Pracovné lekárstvo a toxikológia. Martin: Osveta, 2003. ISBN 80-8063-113-1.Astrand, P.O., Rodha, l. K., Dahl, H.A., Stromme S.B.:. Textbook of Work Physiology. New York, 2003. ISBN 0-7360-0140-9.

Požadavky

Požadavky na studenta:1. Student musí absolvovat všechny semináře a praktická cvičení. Připouští se jedna omluvená absence za semestr. Způsob náhrady této absence stanoví vyučující. V případech dlouhodobé absence ze závažných důvodů (onemocnění) stanoví vedoucí ústavu, jakým způsobem budou chybějící semináře a praktika nahrazena.2. Závěrečný test (požadovaná úspěšnost 70 %).

Garant

prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.

Vyučující

Mgr. Marek Bužga, Ph.D.prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.Mgr. Tomáš MičaníkRNDr. Pavol Švorc ml., Ph.D.