Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie 1 (UFY / FYZO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / FYZO1 - Fyziologie 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Fyziologie buňky (organizace prekaryotních a eukaryotních buněk, transport látek přes cytoplasmatickou membránu, cytoplasmatické struktury, organizace genetické informace v eukar. buňkách, reprodukce eukar. buněk)2. Fyziologie krve (krevní plasma, bílkoviny krevní plasmy, nárazníkový systém krve, tvorba krevních elementů, červené krvinky, hemostáza, krevní skupiny)3. Fyziologie imunitního systému (leukocyty, buněčná a humorální imunita, vrozená a získaná imunita)4. Fyziologie srdce (funkční anatomie srdce, vznik a šíření vzruchů v srdci, regulace srdeční činnosti, Starlingův zákon, ejekční frakce, elektrická aktivita srdce)5. Fyziologie oběhu krve a lymfy (funkční rozdělení cév, krevní tlak, regulace krevního oběhu, zvláštnosti průtoku krve některými orgány)6. Fyziologie dýchání (ventilace plic, základní ukazatelé ventilace plic, transport dýchacích plynů, regulace dýchání)7. Fyziologie trávení a vstřebávání (stavba a funkce GIT, regulace činnosti GIT, trávení na jednotlivých)8. Fyziologie výživy (kvantitativní a kvalitativní složení stravy, živiny, minerální látky, vitamíny, obezita)9. Přeměna látek a energie (metabolismus cukrů, tuků a bílkovin, spalné teplo, energetický ekvivalent, bazální metabolismus, pracovní metabolismus, nepřímá kalorimetrie, tabulkové metody na odhad energetického výdeje)10. Fyziologie svalstva (druhy svalové tkáně, struktura kosterního svalu, získávání energie pro svalovou kontrakci, druhy svalových vláken, řízení pohybu, hladká svalovina, srdeční svalovina)11. Fyziologie vylučování (funkční uspořádání ledvin, glomerulární filtrace, tubulární systém, řízení funkce ledvin)12. Fyziologie žláz s vnitřní sekrecí I (řízení endokrinní sekrece, žlázy přímo ovlivňující homeostázu - neurohypofýza, kalcitropní hormony, pankreatické hormony, endokrinní funkce ledvin, jater, srdce, hormony difusního endokrinního systému)13. Fyziologie žláz s vnitřní sekrecí II (hypotalamo-hypofyzární systém, růstové hormony, hormony kůry nadledvin, štítná žláza, katecholaminy, stres)14. Kontrolní test

Získané způsobilosti

- zná stavbu a funkci buňky eukaryotních organismů, složení a funkci krve, funkci srdce a krevního oběhu a jeho reakcí na zátěž- zná funkci imunitního systému a jeho význam pro ochranu zdraví člověka- dovede popsat funkci plic, transport dýchacích plynů krví a regulaci dýchání- zná činnost trávicího systému a zásady racionální výživy - zná přeměnu látek a energie a jejich poruchy - zná strukturu a funkci svalové tkáně- umí popsat strukturu a funkci systému vylučování

Literatura

JIRÁK, Zdeněk a kol. Fyziologie pro bakalářské studium na ZSF OU, III. přepracované vydání. Ostrava: FZS OU, 2009. ISBN 978-80-7368-234-7.Bužga M. a kol. Praktická cvičení z fyziologie, 2. přeprac. vydání. ZSF OU, Ostrava, 2007. ISBN 978-80-7368-465-5.BORON, Walter F., BOULPAEP, Emile E. Medical physiology: A Cellular and Molecular Approach. Philadelphia : Elsevier Saunders, 2005. ISBN 1-4160-2328-3.SILBERNAGL, Stefan, DESPOPOULOS, Agamemnon. Atlas fyziologie člověka, 6. přepracované vydání. Praha: Maxdorf, 2004. ISBN 80-247-0630-X.TROJAN, Stanislav a kol. Lékařská fyziologie, 4. rev. vydání. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0512-5.Soška V. Poruchy metabolismu lipidů. Diagnostika a léčba. Praha, 2001. ISBN 80-247-0234-7.GANONG, William F. Přehled lékařské fyziologie. 20th rev. edition. Praha, Galén, 2005. ISBN 80-7262-311-7.

Požadavky

Podmínkou pro získání zápočtu z předmětu fyziologie UFY/FYZO1:1. Zápočet za praktická cvičení z fyziologie UFY/FYVM1 nebo UFY/FYVZ1. 2. Úspěšné zvládnutí zápočtového testu a získání alespoň 71 % z celkového počtu bodů. V případě nesplnění předepsaného počtu bodů může být zápočtový test 1x opakován.

Garant

Mgr. Marek Bužga, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marek Bužga, Ph.D.