Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie (UFY / FYZRK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / FYZRK - Fyziologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sylabus přednášek:1. FYZIOLOGIE KRVE - tělní tekutiny, transport látek přes buněčné membrány, krevní plasma, bílkoviny krevní plasmy, nárazníkový systém krve, tvorba krevních elementů, červené krvinky, krevní skupiny2. FYZIOLOGIE IMUNITNÍHO SYSTÉMU - leukocyty, buněčná a humorální imunita, vrozená a získaná imunita)3. FYZIOLOGIE SRDCE - funkční anatomie srdce, vznik a šíření vzruchů v srdci, elektrická aktivita srdce, regulace srdeční činnosti, Starlingův zákon, ejekční frakce)4. FYZIOLOGIE OBĚHU KRVE A LYMFY - funkční rozdělení cév, krevní tlak, regulace krevního oběhu, zvláštnosti průtoku krve některými orgány)5. FYZIOLOGIE DÝCHÁNÍ - ventilace plic, základní ukazatelé ventilace plic, transport dýchacích plynů, regulace dýchání.6. FYZIOLOGIE GASTROINTESTINÁLNÍHO TRAKTU - stavba a funkce GIT, trávení a střebávání, regulace činnosti GIT7. FYZIOLOGIE VÝŽIVY - kvantitativní a kvalitativní složení stravy, živiny, minerální látky, vitamíny.8. PŘEMĚNA LÁTEK A ENERGIE - metabolismus cukrů, tuků a bílkovin, spalné teplo, energetický ekvivalent, bazální metabolismus, pracovní metabolismus, nepřímá kalorimetrie, tabulkové metody na odhad energetického výdeje.9. FYZIOLOGIE SVALSTVA - druhy svalové tkáně, struktura kosterního svalu, získávání energie pro svalovou kontrakci, druhy svalových vláken, řízení pohybu, hladká svalovina, srdeční svalovina.10. FYZIOLOGIE VYLUČOVÁNÍ - funkční uspořádání ledvin, glomerulární filtrace, tubulární systém, řízení funkce ledvin, úloha ledvin v udržování stálosti vnitřního prostředí.11. FYZIOLOGIE ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ I - řízení endokrinní sekrece, žlázy přímo ovlivňující homeostázu - neurohypofýza, kalcitropní hormony, pankreatické hormony, endokrinní funkce ledvin, jater, srdce, hormony difusního endokrinního systému, katecholaminy, stres12. FYZIOLOGIE ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ II - hypotalamo-hypofyzární systém, růstové hormony, hormony kůry nadledvin, štítná žláza, hormonální řízení reprodukčního systému muže a ženy.13. CENTRÁLNÍ NERVOVÝ SYSTÉM I - řízení hybnosti na úrovni míchy, podkorových oblastí (bazální ganglia, mozkový kmen, mozeček), řízení hybnosti na úrovni mozkové kůry14. CENTRÁLNÍ NERVOVÝ SYSTÉM IISomatosenzorický systém, zrakový a sluchový systém.Vegetativní nervový systém - morfologická a funkční charakteristika centrální a periferní části vegetativního nervového systému, vliv sympatiku a parasympatiku na aktivitu vybraných funkčních systémů organismu - přehled.Cvičení1. Úvod do krevního oběhu - cévní systém (pulzní vlna, tepová frekvence, rychlost proudění krve v cévách, pletyzmografie).2. Měření krevního tlaku (nácvik měření krevního tlaku, vliv gravitace na krevní tlak)3. Srdeční ozvy a elektrofyziologie srdce - EKG.4. Fyziologie dýchacího systému - plicní objemy a kapacity (spirometrie - vitální kapacita plic, dynamická spirometrie metoda průtok/objem).

Získané způsobilosti

Student zná stavbu a funkci buňky eukaryotních organismů, složení a funkci krve, funkce srdce a krevního oběhu a jeho reakce na zátěž, funkci imunitního systému a jeho významu pro ochranu zdraví člověka. Student umí popsat funkci plic, transport dýchacích plynů krví a regulaci dýchání, činnost trávicího systému. Zná zásady racionální výživy, přeměnu látek a energie a jejich poruchy, strukturu a funkci svalové tkáně, strukturu a funkci systému vylučování. Student zná stavbu a funkci žláz s vnitřní sekrecí, fyziologii rozmnožování a těhotenství. Zná fyziologii nervového systému (somatického a vegetativního) a smyslových orgánů (zrak, sluch, čich, chuť, hmat, bolest, atd.).Student zná metody vyšetřování složení a funkce krve (hematokrit, stanovení hemoglobinu, osmotická rezistentce erytrocytů, sedimentace a určování krevních skupin). Umí používat metody vyšetření funkce kardiovaskulárního systému: měření tepové frekvence, krevního tlaku, dopplerometrie, pletysmografie, Valsalvův manévr, Orto-klinostatická regulace a dovede měřit a hodnotit elektrickou aktivitu srdce. Student získá praktické znalosti vyšetřování funkce plic (spirometrie), zjišťování metabolické přeměny organismu (výpočtem - Hariss-Benedictova rovnice, měřením - nepřímá kalorimetrie). Student umí měřit základní antropometrické parametry člověka, zná měření elektrické aktivity kosterních svalů (EMG) a metody vyšetření funkce zraku a sluchu.

Literatura

JIRÁK, Zdeněk a kol. Fyziologie pro bakalářské studium na ZSF OU, III. přepracované vydání. Ostrava: FZS OU, 2009. ISBN 978-80-7368-234-7.Bužga M. a kol. Praktická cvičení z fyziologie, 2. přeprac. vydání. ZSF OU, Ostrava, 2007. ISBN 978-80-7368-465-5.BORON, Walter F., BOULPAEP, Emile E. Medical physiology: A Cellular and Molecular Approach. Philadelphia : Elsevier Saunders, 2005. ISBN 1-4160-2328-3.LANGMEIR M. a kol. Základy lékařské fyziologie. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2526-0.SILBERNAGL, Stefan, DESPOPOULOS, Agamemnon. Atlas fyziologie člověka, 6. přepracované vydání. Praha: Maxdorf, 2004. ISBN 80-247-0630-X.TROJAN, Stanislav a kol. Lékařská fyziologie, 4. rev. vydání. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0512-5.Soška V. Poruchy metabolismu lipidů. Diagnostika a léčba. Praha, 2001. ISBN 80-247-0234-7.GANONG, William F. Přehled lékařské fyziologie. 20th rev. edition. Praha, Galén, 2005. ISBN 80-7262-311-7.

Požadavky

Ukončeno v letním semestru ústní zkouškou. Zkouška je podmíněna zápočtem z z praktických cvičení.Pravidla práce v laboratoři:Studenti musí dodržovat závazné pokyny vyplývající ze školení BOZP provedeného v první hodině praktické výuky.Podmínky pro udělení zápočtu a vykonání závěrečné zkoušky:Zápočet za praktická cvičení:1.Student má za povinnost být vždy připraven na praktickou výuku. Asistent zodpovědný za výuku má právo nepřipraveného studenta vyloučit z praktické výuky. Náhradu za praktické cvičení stanoví asistent zodpovědný za danou výuku.2.Student musí absolvovat všechna praktická cvičení. Připouští se jedna omluvená absence za semestr doložená lékařským potvrzením. Způsob náhrady této absence stanoví vedoucí praktických cvičení. Přednosta ústavu stanoví v závažných případech (dlouhodobé onemocnění), jakým způsobem budou chybějící praktika nahrazena.Závěrečná zkouška:1. Absolvování závěrečného písemného testu a získání min. 60 % z celkového počtu bodů. Nesplnění závěrečného testu je hodnoceno jako neúspěšné absolvování závěrečné zkoušky. Opakování závěrečného testu se řídí stejnými zásadami jako opakování celé zkoušky.2. Úspěšné vykonání ústní zkoušky.

Garant

Mgr. Marek Bužga, Ph.D.prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.

Vyučující

Mgr. Marek Bužga, Ph.D.Mgr. Marek Bužga, Ph.D.