Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie (UFY / FYZSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / FYZSP - Fyziologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:1. Fyziologie buňky2. Fyziologie krve a imunitní systém3. Fyziologie oběhu krve a lymfy4. Fyziologie dýchání, Fyziologie svalstva5. Fyziologie výživy, přeměna látek a energie6. Fyziologie vylučování7. Fyziologie žláz s vnitřní sekrecí I8. Fyziologie žláz s vnitřní sekrecí II9. Fyziologie rozmnožování a těhotenství10. Základy neurofyziologie (stavba a funkce nervové soustavy, řízení pohybové aktivity, vegetativní nervový systém, spánek, paměť)11. Fyziologie smyslů (zrak, sluch, mechanorecepce, termorecepce, bolest, čich, chuť)12. Termoregulace (reakce organismu na teplo a chlad), Reakce organismu na snížený a zvýšený barometrický tlak

Získané způsobilosti

Student zná stavbu a funkci buňky eukaryotních organismů, složení a funkci krve, funkci srdce a krevního oběhu a jeho reakcí na zátěž. Zná funkci imunitního systému a jeho význam pro ochranu zdraví člověka, dovede popsat funkci plic, transport dýchacích plynů krví a regulaci dýchání. Student zná činnost trávicího systému a zásady racionální výživy, přeměnu látek a energie a jejich poruchy, zná strukturu a funkci svalové tkáněa umí popsat strukturu a funkci systému vylučování.Student zná stavbu a funkci žláz s vnitřní sekrecí, fyziologii rozmnožování a těhotenství, zná fyziologii nervového systému (somatického a vegetativního) a smyslových orgánů (zrak, sluch, čich, chuť, hmat, bolest, atd.). Student dovede popsat reakcí organismu na fyzickou zátěž, trénink, únavu, zná metody vyšetřování fyzické zdatnosti a dovede popsat funkci termoregulačního systému a reakci organismu na pobyt v prostředí se zvýšeným a sníženým barometrickým tlakem.

Literatura

JIRÁK, Zdeněk a kol. Fyziologie pro bakalářské studium na ZSF OU, III. přepracované vydání. Ostrava: FZS OU, 2009. ISBN 978-80-7368-234-7.TROJAN, Stanislav a kol. Lékařská fyziologie, 4. rev. vydání. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0512-5.GANONG, William F.:. Přehled lékařské fyziologie. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-311-7.LANGMEIER, Miloš a kol. Základy lékařské fyziologie. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2526-0.

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu a vykonání závěrečné zkoušky:1. Úspěšné vykonání písemného testu a ústní zkoušky

Garant

prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.RNDr. Pavol Švorc ml., Ph.D.