Předmět Klinická výživa 1 (UFY / KVNK1)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / KVNK1 - Klinická výživa 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Přehled probírané látky (rozepsat na 12 týdnů semestru):1. Energetický metabolismus2. Makronutirenty, mikronutrienty3. Voda, elektrolyty, acidobazický metabolismus4. Malnutrice5. Obezita6. Nutriční screening7. Dietní systém8. Umělá výživa enterální9. Umělá výživa parenterální10. Sledování průběhu umělé výživy11. Výživa v těhotenství12. Konzultace vybraných tématPraktická cvičení budou zaměřena na hodnocení výživového stavu nemocných a navržení vhodného způsobu výživy s ohledem na probíhající onemocnění.
Získané způsobilosti
Po absolvování bude student schopen rozpoznat hrozící a přítomnou poruchu výživy. Bude orientován v dietním systému a bude znát zásady umělé výživy enterální a parenterální. Na základě zjištěných skutečností bude studen schopen navrhout optimální způsob výživy nemocných.
Literatura
Svačina Š., Bretšnajdrová A. Dietologický slovník. Triton, Praha, 2008. ISBN 9788073870621.Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada, Praha, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.Zezulková K., Urban O., Červková A., Fialová A. Klinická Výživa. Distanční studijní opora. 2013. Urbánek L., Urbánková P. a kol. Klinická výživa v současné praxi. NCO NZO, Brno, 2008. ISBN 9788070134733.nullKohout P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.Sobotka L. a kol. Basics in clinical Nutrition. Galén, Praha, 2004. ISBN 8072622927.Kohout P. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-80-8725012-9.Musil D. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Olomouc, 2002. ISBN 8024405660.Gibson R. S. Principles of nutritional assessment. New York, 2005. ISBN 0-19-517169-1.Wilhelm Z. a kol. Výživa v onkologii. NCO NZO Brno, 2004. ISBN 8070134100.Kohout P., Kotrlíková E. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009. ISBN 978-80-87250-05-1.
Požadavky
Docházka na přednášky a cvičení 80%Průběžný test 80%Zápočtový test 70%
Garant
MUDr. Klára Matušinská
Vyučující
MUDr. Klára MatušinskáMUDr. Klára Matušinská