Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie potravin - přednášky (UFY / MPOTR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / MPOTR - Mikrobiologie potravin - přednášky, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do mikrobiologie potravin. Základní struktura mikrobiálních buněk. Metabolismus mikroorganismů.2. Podmínky růstu mikroorganismů v poživatinách..3. Mikroorganismy významné z potravinářského hlediska - patogenní mikroorganismy.4. Mikroorganismy významné z potravinářského hlediska - mikroorganismy způsobující kažení a technologicky významné mikroorganismy.5. Mikroorganismy významné z potravinářského hlediska - kvasinky, plísně, viry, priony6. Vyšetřovací metody v mikrobiologii potravin.7. Využití molekulárních metod v mikrobiologii potravin.8. Mikrobiologie potravin živočišného původu.9. Mikrobiologie potravin rostlinného původu.10. Mikrobiologie vody.11. Sanitace v potravinářství. Kontrola sanitace.12. Legislativa v ČR a v EU. HACCP. Analýza rizika.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o významných mikroorganismech v potravinách a jejich významu. Bude schopen stanovit vybrané mikroorganismy v potravinách. Dále získá přehled o současné legislativě související s mikrobiologickou kontrolou potravin.

Literatura

Šilhánková L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha, Academia, 2002.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: podmínkou je udělení zápočtu z praktických cvičení KVM/MPOTC, 80% účast na přednáškách a 80 % správných odpovědí v zápočtovém testu.

Garant

Ing. Jaroslav Šimek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jaroslav Šimek, Ph.D.