Předmět Mikrobiologie potravin - přednášky (UFY / MPOTR)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / MPOTR - Mikrobiologie potravin - přednášky, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Úvod do mikrobiologie potravin. Základní struktura mikrobiálních buněk. Metabolismus mikroorganismů.2. Podmínky růstu mikroorganismů v poživatinách..3. Mikroorganismy významné z potravinářského hlediska - patogenní mikroorganismy.4. Mikroorganismy významné z potravinářského hlediska - mikroorganismy způsobující kažení a technologicky významné mikroorganismy.5. Mikroorganismy významné z potravinářského hlediska - kvasinky, plísně, viry, priony6. Vyšetřovací metody v mikrobiologii potravin.7. Využití molekulárních metod v mikrobiologii potravin.8. Mikrobiologie potravin živočišného původu.9. Mikrobiologie potravin rostlinného původu.10. Mikrobiologie vody.11. Sanitace v potravinářství. Kontrola sanitace.12. Legislativa v ČR a v EU. HACCP. Analýza rizika.
Získané způsobilosti
Student získá přehled o významných mikroorganismech v potravinách a jejich významu. Bude schopen stanovit vybrané mikroorganismy v potravinách. Dále získá přehled o současné legislativě související s mikrobiologickou kontrolou potravin.
Literatura
Šilhánková L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha, Academia, 2002.
Požadavky
Požadavky k zápočtu: podmínkou je udělení zápočtu z praktických cvičení KVM/MPOTC, 80% účast na přednáškách a 80 % správných odpovědí v zápočtovém testu.
Garant
Ing. Jaroslav Šimek, Ph.D.
Vyučující
Ing. Jaroslav Šimek, Ph.D.