Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie potravin - přednášky (UFY / MPRNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / MPRNK - Mikrobiologie potravin - přednášky, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do mikrobiologie potravin. Základní struktura mikrobiálních buněk. Metabolismus mikroorganismů.- Podmínky růstu mikroorganismů v poživatinách..- Mikroorganismy významné z potravinářského hlediska - patogenní mikroorganismy.- Mikroorganismy významné z potravinářského hlediska - mikroorganismy způsobující kažení a technologicky významné mikroorganismy.- Mikroorganismy významné z potravinářského hlediska - kvasinky, plísně, viry, priony- Vyšetřovací metody v mikrobiologii potravin.- Využití molekulárních metod v mikrobiologii potravin.- Mikrobiologie potravin živočišného původu.- Mikrobiologie potravin rostlinného původu.- Mikrobiologie vody.- Sanitace v potravinářství. Kontrola sanitace.- Legislativa v ČR a v EU. HACCP. Analýza rizika.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o významných mikroorganismech v potravinách a jejich významu. Bude schopen stanovit vybrané mikroorganismy v potravinách. Dále získá přehled o současné legislativě související s mikrobiologickou kontrolou potravin.

Literatura

Šilhánková L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha, Academia, 2002.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: podmínkou je udělení zápočtu z praktických cvičení KVM/MPONK, 80% účast na přednáškách a 80 % správných odpovědí v zápočtovém testu.

Garant

Ing. Jaroslav Šimek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jaroslav Šimek, Ph.D.