Předmět Mikrobiologie potravin - přednášky (UFY / MPRNK)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / MPRNK - Mikrobiologie potravin - přednášky, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Úvod do mikrobiologie potravin. Základní struktura mikrobiálních buněk. Metabolismus mikroorganismů.- Podmínky růstu mikroorganismů v poživatinách..- Mikroorganismy významné z potravinářského hlediska - patogenní mikroorganismy.- Mikroorganismy významné z potravinářského hlediska - mikroorganismy způsobující kažení a technologicky významné mikroorganismy.- Mikroorganismy významné z potravinářského hlediska - kvasinky, plísně, viry, priony- Vyšetřovací metody v mikrobiologii potravin.- Využití molekulárních metod v mikrobiologii potravin.- Mikrobiologie potravin živočišného původu.- Mikrobiologie potravin rostlinného původu.- Mikrobiologie vody.- Sanitace v potravinářství. Kontrola sanitace.- Legislativa v ČR a v EU. HACCP. Analýza rizika.
Získané způsobilosti
Student získá přehled o významných mikroorganismech v potravinách a jejich významu. Bude schopen stanovit vybrané mikroorganismy v potravinách. Dále získá přehled o současné legislativě související s mikrobiologickou kontrolou potravin.
Literatura
Šilhánková L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha, Academia, 2002.
Požadavky
Požadavky k zápočtu: podmínkou je udělení zápočtu z praktických cvičení KVM/MPONK, 80% účast na přednáškách a 80 % správných odpovědí v zápočtovém testu.
Garant
Ing. Jaroslav Šimek, Ph.D.
Vyučující
Ing. Jaroslav Šimek, Ph.D.