Předmět Nutriční terapie (UFY / NUTE)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / NUTE - Nutriční terapie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Úvod do výživy (energetická bilance, kvantitativní a kvalitativní složení stravy), hodnocení výživového stavu člověka2.-3. Základní živiny, cholesterol a vláknina v potravě4.-5. Vitamíny - význam, zdroje, Minerální látky - význam, zdroje6.-7. Zásady výživy v jednotlivých obdobích života (výživová doporučení, potravinová pyramida), pitný režim8.-9. Výživa sportovců10.-11. Malnutrice a hladovění, anorexie, bulimie12.-13. Obezita - výživová doporučení při obezitě, kognitivně-behaviorální terapie obezity14.-15. Výživa v prevenci a při kardiovaskulárních onemocněních a nádorových onemocněních16.-17. Výživa v prevenci a při diabetu18.-19. Výživa v prevenci a při osteoporóze20.-21. Alergenní potraviny, výživa při laktózové intoleranci, fenylketonurii a celiakii - vhodné a nevhodné potraviny
Získané způsobilosti
Student získá znalosti v oblasti správné výživy různých skupin obyvatel zdravých i nemocných. Na základě získaných znalostí bude schopen upravit jídelníček těchto osob s ohledem na jejich nutriční potřeby. Bude schopen poradit s výběrem vhodných potravin a jejich úpravou při některých onemocněních.
Literatura
Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.Hlúbik P., Opltová L. Vitaminy. Praha, 2004. ISBN 80-247-0373-4.Gregora M.:. Výživa malých dětí. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-1291-1.Hronek M.:. Výživa ženy v období těhotenství a kojení. Praha: MAXDORF, 2004. ISBN 80-7345-013-5.Hainer V. a kol. Základy klinické obezitologie. Praha, 2004. ISBN 80-247-0233-9.Gibney M. J. et. al.:. Nutrition and metabolism. Oxford, 2003. ISBN 0-632-05625-8.Haluzík M. Poruchy výživy a leptin. Praha, 2002. ISBN 80-7169-972-1.Gibson R. S. Principles of nutritional assessment. New York, 2005. ISBN 0-19-517169-1.Maughan R. J. et al. Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-7262-318-4.
Požadavky
Pro udělení zápočtu je nutná 80% aktivní účast na přednáškách a vypracování návrhů jídelníčků dle zadání na přednáškách.
Garant
Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D.Mgr. Karin Petřeková
Vyučující
Mgr. Karin Petřeková