Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychiatrie (UFY / PSYNT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / PSYNT - Psychiatrie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:- Obsah oboru psychiatrie (v minulosti a nyní).- Příčiny poruch, bio-psycho-sociální model nemoci, prevence.- Symptomy, syndromy a rozdělení duševních poruch, vyšetření v psychiatrii/praktické ukázky- Organické poruchy.- Poruchy spojené s užíváním alkoholu a drog.- Schizofrenie a další psychotické poruchy.- Afektivní poruchy.- Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem, somatoformní poruchy, poruchy spánku.- Poruchy příjmu potravy.- Léčba a první pomoc v psychiatrii.- Právní problematika týkající se duševních onemocnění.Praktická cvičení :- Komunikace s vybranými skupinami klientů- Exkurze na vybrané psychiatrické pracoviště- Ukázka psychoterapeutické práce

Získané způsobilosti

Absolvent získá základní orientaci v psychiatrických diagnózách a jejich léčbě, naučí se vhodně přistupovat a pracovat s lidmi duševně nemocnými, přispívat k osvětě veřejnosti ve smyslu destigmatizace psychiatrických klientů. Měl by být ev. schopen rozpoznat naléhavou psychiatrickou situaci a spolupracovat na jejím řešení.

Literatura

Praško J. Psychiatrie pro střední zdravotnické školy. Informatium s.r.o., Praha, 2003. ISBN 80-7333-002-4.Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-802-3.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a cvičeních. Povolená absence 20%. Zápočtový test (80 % správných odpovědí).

Garant

MUDr. Markéta Dobrá

Vyučující

MUDr. Markéta DobráMUDr. Markéta Dobrá