Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie přípravy pokrmů (UFY / TPPNT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / TPPNT - Technologie přípravy pokrmů, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Seznámení s vyučovacím předmětem a obsahem učiva- Technické řešení provozoven- Zařízení pro uchování pokrmů a nápojů v teple- Zařízení pro hygienu nádobí a nářadí- Receptury teplých, studených a dietních pokrmů- Vaření - způsoby vaření- Dušení - základy, princip dušení, způsoby- Pečení - různé formy pečení, zapékání- Smažení - způsoby smažení, význam a druhy obalů- Zadělávání - s použitím bílých a hnědých omáček- Členění skladů v závodech společného stravování- Hygiena osobní, hygiena pracoviště- Bezpečnost a ochrana zdraví pří práci se stroji a zařízením- Zadání zápočtové práce2. Praktická příprava pokrmů- Příprava vývarů, vložky a zavářky do polévek- Vaření masa- Vařené přílohy3. Praktická příprava pokrmů- Příprava bílých polévek- Dušení pokrmů- Ostatní přílohy4. Praktická příprava pokrmů- Předkrmy- Pečení masa- Ostatní přílohy5. Praktická příprava pokrmů- Ryby- Moderní technologie v gastronomii, dokončování jídel- Moučníky6. Praktická příprava pokrmů- Diferencované stravování, (po dohodě je možné připravit menu ze zápočtové práce)- Diety

Získané způsobilosti

Studenti znají využitelnost potravin pro technologické zpracování, požadavky na jejich jakost a skladování. Chápou souvislost mezi správnou výživou a zdravým životním stylem. Umí využívat základní poznatky a dovednosti v přípravě pokrmů, od předběžné přípravy až k hotovému výrobku. Pokrmy připravují podle zásad racionální výživy.Znají základní předpisy v oblasti hygieny (HACCP).Při své práci využívají základní technické a technologické vybavení v gastronomických provozech.Své poznatky o potravinách a nápojích a způsobech jejich využití aplikují studenti při přípravě pokrmů. Pracují podle zásad racionální výživy spojené se zdravým životním stylem a sleduji trendy ve stravování.

Literatura

Sedláčková H., Otoupal P. Technologie přípravy pokrmů 1. Praha, 2004. ISBN 80-7168-912-2.Sedláčková H. Technologie přípravy pokrmů 2, upra. vyd. Praha, 2006. ISBN 80-7168-952-1.Suchánek P. Víte, co máte na talíři?. Praha, 2003. Ferré C. Makrobiotika. 2007. ISBN 978-80-7349-074-4.

Požadavky

1. Student bude vypracovávat zápočtovou práci, ta bude zaměřena na přípravu vícechodového menu. Menu bude zadáno podle hledisek diferencovaného stravování. 2. Student musí absolvovat minimálně 4 vyučovací dny.3. Závěrečný test.

Garant

Mgr. Jan Hruška

Vyučující

Mgr. Jan Hruška