Předmět Výživa v podpoře a ochraně veř. zdraví 1 (UFY / VONK1)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / VONK1 - Výživa v podpoře a ochraně veř. zdraví 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Přednášky:- Komunitní nutriční péče v ČR i ve světě (hladovění, nadměrná výživa, instituce a programy zabývající se výživou různých populačních skupin). Výživa v prevenci civilizačních onemocnění (epidemiologie civilizačních onemocnění - ČR i v zahraničí).- Malnutrice a hladovění- Obezita (prevence, způsoby léčby)- Výživa v prevenci kardiovaskulární onemocnění a metabolického syndromu- Výživa v prevenci nádorových onemocnění- Výživa v prevenci osteoporózyCvičení:Cvičení budou probíhat formou plánování jídelníčků s ohledem na prevenci a léčbu vybraných civilizačních onemocnění, prezentací studentů na připravená témata a následnou diskusí.- Metody zjišťování výživového stavu člověka- Jídelníček při snižování nadváhy a obezity- Strava v prevenci a při léčbě kardiovaskulárních onemocnění a metabolického syndromu (hypertenze, hypercholesterolémie, hypetriglyceridémie, AP, IM, DM II. typu)- Jídelníček v prevenci a při léčbě osteoporózy- Alternativní výživové směry (výživa podle krevních skupin, dělená strava, veganství,vegetariánství, makrobiotika,...) - jejich pozitiva a negativa
Získané způsobilosti
Student bude po absolvování předmětu znát výživová doporučení v prevenci a při léčbě civilizačních onemocnění. Bude schopen posoudit výživový stav a jídelníček různých osob a pomoci s výběrem vhodné stravy. Student bude schopen vyhledat informace týkající se výživy a posoudit doporučení uváděná v odborných i neodborných publikacích.
Literatura
Kohout P. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-80-8725012-9.Společnost pro výživu. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Výživaservis, 2011. ISBN 978-80254-6987-3.Hainer V. a kol. Základy klinické obezitologie, 2. přepracované vydání. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3252-7.PROVAZNÍK K. A SPOL. Manuál prevence v lékařské praxi. Souborné vydání. Fortuna, Praha, 2004. ISBN 80-7168-942-4.Gibney M. J. et. al.:. Nutrition and metabolism. Oxford, 2003. ISBN 0-632-05625-8.Soška V. Poruchy metabolismu lipidů. Diagnostika a léčba. Praha, 2001. ISBN 80-247-0234-7.Haluzík M. Poruchy výživy a leptin. Praha, 2002. ISBN 80-7169-972-1.Gibson R. S. Principles of nutritional assessment. New York, 2005. ISBN 0-19-517169-1.Hlúbik P., Opltová L. Vitaminy. Praha, 2004. Kleinwächterová H., Brázdová Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno, 2001. ISBN 80-7013-336-8.
Požadavky
Aktivní účast na praktických cvičeních, prezentace na zadané téma. Zápočtový test - 80 % správných odpovědí.
Garant
Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D.
Vyučující
Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D.Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D.