Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa v podpoře a ochraně veř. zdraví 1 (UFY / VONT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / VONT1 - Výživa v podpoře a ochraně veř. zdraví 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. - 2. Komunitní nutriční péče v ČR i ve světě (hladovění, nadměrná výživa, instituce a programy zabývající se výživou různých populačních skupin). Výživa v prevenci civilizačních onemocnění (epidemiologie civilizačních onemocnění - ČR i v zahraničí).3. - 4. Malnutrice a hladovění5. - 6. Obezita (prevence, způsoby léčby)7. - 8. Výživa v prevenci kardiovaskulární onemocnění a metabolického syndromu9. - 10. Výživa v prevenci nádorových onemocnění11. - 12. Výživa v prevenci osteoporózyCvičení:Cvičení budou probíhat formou plánování jídelníčků s ohledem na prevenci a léčbu vybraných civilizačních onemocnění, prezentací studentů na připravená témata a následnou diskusí.1. - 2. Metody zjišťování výživového stavu člověka3. - 4. Jídelníček při snižování nadváhy a obezity5. - 6. Strava v prevenci a při léčbě kardiovaskulárních onemocnění a metabolického syndromu (hypertenze, hypercholesterolémie, hypetriglyceridémie, AP, IM, DM II. typu)7. - 8. Jídelníček v prevenci a při léčbě osteoporózy9. - 10. Alternativní výživové směry I (výživa založena na principu jin-jang, výživa podle krevních skupin, dělená strava, veganství,vegetariánství,... - jejich pozitiva a negativa)11. - 12. Alternativní výživové směry III (makrobiotika, organická strava), netradiční typy diet (polsko, tuková dieta,...)

Získané způsobilosti

Student bude po absolvování předmětu znát výživová doporučení v prevenci a při léčbě civilizačních onemocnění. Bude schopen posoudit výživový stav a jídelníček různých osob a pomoci s výběrem vhodné stravy. Student bude schopen vyhledat informace týkající se výživy a posoudit doporučení uváděná v odborných i neodborných publikacích.

Literatura

Soška V. Poruchy metabolismu lipidů. Diagnostika a léčba. Praha, 2001. ISBN 80-247-0234-7.Společnost pro výživu. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Výživaservis, 2011. ISBN 978-80254-6987-3.Hlúbik P., Opltová L. Vitaminy. Praha, 2004. Hainer V. a kol. Základy klinické obezitologie, 2. přepracované vydání. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3252-7.PROVAZNÍK K. A SPOL. Manuál prevence v lékařské praxi. Souborné vydání. Fortuna, Praha, 2004. ISBN 80-7168-942-4.Gibney M. J. et. al.:. Nutrition and metabolism. Oxford, 2003. ISBN 0-632-05625-8.Haluzík M. Poruchy výživy a leptin. Praha, 2002. ISBN 80-7169-972-1.Gibson R. S. Principles of nutritional assessment. New York, 2005. ISBN 0-19-517169-1.Kleinwächterová H., Brázdová Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno, 2001. ISBN 80-7013-336-8.

Požadavky

Aktivní účast na praktických cvičeních, prezentace na zadané téma. Zápočet bude formou písemného testu (úspěšnost 70 %), při nižším počtu bude test 1x opakován.

Garant

Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D.Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D.