Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa 1 - Úvod do výživy (UFY / VYNK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / VYNK1 - Výživa 1 - Úvod do výživy, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:- Úvod do výživy, energetická hodnota stravy- Živiny- Vitamíny- Minerální látky- Aditiva- Toxické látky v potravinách- Potravinové alergeny a látky vyvolávající intolerance- Zásady zdravé výživy dětí a dospívajících- Zásady zdravé výživy dospělých, zvláštnosti výživy ve stáří- Zásady zdravé výživy těhotných a kojících žen- Výživa sportovců a těžce pracujícíchCvičení:- Orientace v potravinových tabulkách, počítačové programy na výpočet kvantitativní a kvalitativního složení stravy (Nutridan, Energotab, Vilikus-výživa,...), metody sběru dat (24 h re-call, dotazník,...)- Energetická hodnota stravy, energetická bilance- Propočet vlastního kvalitativního a kvantitativního složení stravy- Strava dětí a dospívajících - návrhy jídelníčku, výpočty- Strava dospělých s ohledem na náročnost povolání - návrhy jídelníčku, výpočty- Strava těhotných a kojících - návrhy jídelníčku, výpočty- Strava sportovců - požadavky na výživu při různých sportech - návrhy jídelníčku, výpočty

Získané způsobilosti

Student zná zásady správné různých skupin obyvatel. Je schopen posoudit a upravit jídelníček osob s ohledem na jejich potřeby. Student je schopen vyhledat informace týkající se výživy a posoudit doporučení uváděná v odborných i neodborných publikacích.

Literatura

Společnost pro výživu. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Výživaservis, 2011. ISBN 978-80254-6987-3.Hlúbik P., Opltová L. Vitaminy. Praha, 2004. ISBN 80-247-0373-4.Gregora M.:. Výživa malých dětí. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-1291-1.Maughan R. J. et al. Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-7262-318-4.Hronek M.:. Výživa ženy v období těhotenství a kojení. Praha: MAXDORF, 2004. ISBN 80-7345-013-5.Provazník K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi II: Výživa. SZÚ Praha, 1998. Gibney M. J. et. al.:. Nutrition and metabolism. Oxford, 2003. ISBN 0-632-05625-8.Illková O., Vašíčková Z. Zdravá výživa v mateřské škole. Praha, 2004.

Požadavky

Požadavky na studenta:100% účast na přednáškách a cvičeních, vypracované a přednesené prezentace na dané téma,protokoly ze cvičení (vypracované jídelníčky).

Garant

Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D.