Předmět Výživa 1 - Úvod do výživy (UFY / VYNT1)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / VYNT1 - Výživa 1 - Úvod do výživy, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Témata přednášek:1. Úvod do výživy, energetická hodnota stravy2. Živiny3. - 4. Vitamíny5. - 6. Minerální látky7. Aditiva8. Toxické látky v potravinách9.- 10. Potravinové alergeny a látky vyvolávající intolerance11. Zásady zdravé výživy dětí a dospívajících12. Zásady zdravé výživy dospělých, zvláštnosti výživy ve stáří13. Zásady zdravé výživy těhotných a kojících žen14. Výživa sportovců a těžce pracujícíchCvičení:1.- 2. Orientace v potravinových tabulkách, počítačové programy na výpočet kvantitativní a kvalitativního složení stravy (Nutridan, Energotab, Vilikus-výživa,...), metody sběru dat (24 h re-call, dotazník,...)3. - 4. Energetická hodnota stravy, energetická bilance5. - 6. Propočet vlastního kvalitativního a kvantitativního složení stravy7. - 8. Strava dětí a dospívajících - návrhy jídelníčku, výpočty9. - 10. Strava dospělých s ohledem na náročnost povolání - návrhy jídelníčku, výpočty11. - 12. Strava těhotných a kojících - návrhy jídelníčku, výpočty13. - 14. Strava sportovců - požadavky na výživu při různých sportech - návrhy jídelníčku, výpočty
Získané způsobilosti
Student zná zásady správné různých skupin obyvatel. Je schopen posoudit a upravit jídelníček osob s ohledem na jejich potřeby. Student je schopen vyhledat informace týkající se výživy a posoudit doporučení uváděná v odborných i neodborných publikacích.
Literatura
Společnost pro výživu. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Výživaservis, 2011. ISBN 978-80254-6987-3.Jurasová Z. Výživa I. Studijní opora. Ostrava: LF OU, 2013. Hainer V. a kol. Základy klinické obezitologie, 2. přepracované vydání. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3252-7.PROVAZNÍK K. A SPOL. Manuál prevence v lékařské praxi. Souborné vydání. Fortuna, Praha, 2004. ISBN 80-7168-942-4.Gibney M. J. et. al.:. Nutrition and metabolism. Oxford, 2003. ISBN 0-632-05625-8.Hlúbik P., Opltová L. Vitaminy. Praha, 2004. ISBN 80-247-0373-4.Gregora M.:. Výživa malých dětí. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-1291-1.Maughan R. J. et al. Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-7262-318-4.Hronek M.:. Výživa ženy v období těhotenství a kojení. Praha: MAXDORF, 2004. ISBN 80-7345-013-5.Illková O., Vašíčková Z. Zdravá výživa v mateřské škole. Praha, 2004.
Požadavky
Požadavky na studenta:100% účast cvičeních, vypracované a přednesené prezentace na dané téma,protokoly ze cvičení (vypracované jídelníčky).Zápočtový test - 70 % správných odpovědí. V případě neúspěchu může být test 1x opakován.
Garant
Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D.
Vyučující
Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D.Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D.