Předmět Výživa v prevenci a základy dietologie (UFY / VYZLF)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / VYZLF - Výživa v prevenci a základy dietologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Výživa je důležitým faktorem ovlivňujícím správný růst, vývoj a zdravotní stav organismu. Má význam v prevenci civilizačních onemocnění. Nadměrná ale i nedostatečná výživa přispívají ke vzniku některých onemocnění, zhoršují průběh jakýchkoliv onemocnění a mohou být příčinou úmrtí.Přednášky:Týden/Náplň jednotlivých vyučovacích bloků1. Úvod do výživy (energetická bilance, kvantitativní a kvalitativní složení stravy).2. Základní živiny, cholesterol a vláknina v potravě.3. Vitamíny - význam, zdroje.4. Minerální látky - význam, zdroje.5. Aditiva - význam, vliv na zdraví.6. Zásady výživy v jednotlivých obdobích života (výživová doporučení, potravinová pyramida), pitný režim7. Výživa těhotných a kojících.8. Výživa sportovců.9. Obezita - výživová doporučení při obezitě, kognitivně-behaviorální terapie obezity.10. Výživa a osteoporóza.11. Výživa v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, diabetu a metabolického syndromu.12. Alergenní potraviny, výživa při laktózové intoleranci, fenylketonurii a celiakii - vhodné a nevhodné potraviny.13. Přehled diet používaných ve zdravotnických zařízeních I. - indikace, vhodné, nevhodné potraviny, vhodné způsoby úpravy potravin (dieta tekutá, tekutá výživná, kašovitá, šetřící, racionální)14. Přehled diet používaných ve zdravotnických zařízeních II. - indikace, vhodné, nevhodné potraviny, vhodné způsoby úpravy potravin. (dieta s omezením tuku, s přísným omezením tuku, s omezením zbytků, nízkobílkovinná, redukční).15. Přehled diet používaných ve zdravotnických zařízeních III. - indikace, vhodné, nevhodné potraviny, vhodné způsoby úpravy potravin. (dieta diabetická, neslaná, výživná, strava batolat, dětí, pankreatická)SeminářeTýden/Náplň jednotlivých vyučovacích bloků1. Metody záznamu energetického příjmu a výdeje, stravovací dotazníky - zásady pro sestavování.2. Výpočet denního energetického příjmu a výdeje (teoretický výpočet).3. Nepřímá kalorimetrie - klidový energetický výdej, energetický výdej při zátěži.4. Programy a tabulky na hodnocení složení stravy.5. Sestavování jídelníčku, propočet složení stravy různých věkových skupin obyvatel.6. Sestavování jídelníčku, propočet složení stravy různých věkových skupin obyvatel.7. Návrh jídelníčku těhotné a kojící ženy.8. Návrh jídelníčku sportovce s ohledem na druh provozovaného sportu.9. Návrh jídelníčku při redukci hmotnosti.10. Návrh jídelníčku v prevenci a při osteoporóze.11. Návrh jídelníčku při laktózové intoleranci, fenylketonurii a celiakii.12. Jídelníček při onemocněních dutiny ústní, hltanu a jícnu, při žaludečních a duodenálních vředech.13. Jídelníček při onemocněních jater, žlučníku, při nespecifických střevních zánětech.14. Návrh jídelníčku při onemocnění ledvin.15. Sestavování jídelníčku pro diabetiky.
Získané způsobilosti
Student má znalosti v oblasti správné výživy různých skupin obyvatel zdravých i nemocných. Na základě získaných znalostí je schopen upravit jídelníček těchto osob s ohledem na jejich nutriční potřeby. Student je schopen si poradit s výběrem vhodných potravin a jejich úpravou při různých dietních omezeních.
Literatura
Kohout P. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-80-8725012-9.Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.Společnost pro výživu. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Výživaservis, 2011. ISBN 978-80254-6987-3.Zavadilová V. Výživa a zdraví. Studijní opora. Ostrava: LF OU, 2013. ISBN 978-80-7464-512-9.Gregora M.:. Výživa malých dětí. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-1291-1.Hainer V. a kol. Základy klinické obezitologie, 2. přepracované vydání. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3252-7.Maughan R. J. et al. Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-7262-318-4.Gibson R. S. Principles of nutritional assessment. New York, 2005. ISBN 0-19-517169-1.Kohout P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
Požadavky
Pro udělení zápočtu je nutná:- 50% aktivní účast na seminářích- účast na evaluaci projektu týkajícího se prevence obezity u dětí v MŠ a ZŠ (praktická evaluace projektu v jedné MŠ nebo ZŠ a zápis výsledku evaluace v tabulkovém procesoru Microsoft Excel) dle pokynů zadaných na začátku semestru.
Garant
Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D.Mgr. Karin Petřeková
Vyučující
Mgr. Karin Petřeková