Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rehabilitace v geriatrii (UOM / 1NGRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / 1NGRO - Rehabilitace v geriatrii, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu léčebné rehabilitace, vztah léčebné rehabilitace k ostatním klinickým oborům,postavení léčebné rehabilitace v geriatrii.2. Psychosomatické změny ve stáří z hlediska možného zatížení geriatrického pacienta v rámci pohybové terapie - změny somatické a kognitivní.3. Hodnocení tělesné zdatnosti seniorů3. Nejběžnější testy hodnocení funkční kapacity seniorů- Barthelův test ADL, IADL, Funkční geriatrický index, test kognitivních funkcí -Mini-Mental State Exam, další testy a jejich modifikace, význam hodnocení4. Hlavní prostředky rehabilitační intervence v oblasti pohybové terapie - význam kondičních pohybových programů pro starší osoby, dechová rehabilitace, relaxace, některé speciální facilitační techniky používané při pohybové terapii gerontů5. Pády a možnosti jejich ovlivnění6. Hlavní prostředky rehabilitační intervence v oblasti ergoterapie - význam ergoterapie a její možnosti v ovlivnění funkční kapacity gerontů - ergodiagnostika a ergotesty, architektonické bariéry7. Rehabilitace řeči a výcvik mozkových funkcí8. Kompenzační pomůcky u různých typů handicapů9. Architektonické bariéry interiéru a exteriéru10. Nejčastější interní onemocnění starých osob z pohledu léčebné rehabilitace - léčba a komplexní rehabilitační péče, význam celoživotní pohybové aktivity11. Nejčastější chirurgická onemocnění starých osob z pohledu léčebné rehabilitace - léčba a komplexní rehabilitační péče12. Nejčastější neurologická onemocnění starých osob z pohledu léčebné rehabilitace - léčba a komplexní rehabilitační péče

Literatura

Zdeněk Kalvach a kol. Geriatrie a gerontologie. Grada, Praha, 2004. ISBN 80-247-0548-6.TOPINKOVÁ, E. Geriatrie pro praxi. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-365-6.Mountain, G. Occupational therapy with older people. London: Whurr Publishing, 2004. Kristiníková, J. Rehabilitace v geriatrii. Ostrava, Ostravská, univerzita, 2011. ISBN 978-80-7368-829-5.Koběrská, P. a kol. Společnou cestou- Jak mohou pečovatelé komunikovat s lidmi trpícími demencí. Praha : Portál, 2004. Zgola, J. M. Úspěšná péče o člověka s demencí. Praha : Grada, 2003. ISBN 80-247-0183-9.Zavázalová, H. a kol. Vybrané kapitoly ze sociální gerontologie. Praha: Karolinum, 2001.

Garant

PhDr. Jarmila Kristiníková, Ph.D.