Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunitní ošetřovatelská péče o seniory (UOM / 8KOSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / 8KOSE - Komunitní ošetřovatelská péče o seniory, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Systém a organizace komplexní komunitní péče v zahraniční a v ČR.2. Systém a organizace zdravotně sociálních služeb pro seniory v komunitě - typologie a zaměření institucí v komunitní péči o seniory, postavení geriatrického ošetřovatelství v kontextu komunitních služeb pro seniory.3. Primární zdravotní péče a komunitní ošetřovatelství - systém zdravotní péče, komunitní ošetřovatelská péče (primární a terciární), tým primární péče, tým komunitní ošetřovatelské péče, lékařské služby v rodině/komunitě.4. Komunitní sestra a podpora zdraví seniorů - programy zdraví (Zdraví 21), implementace programů zdraví v komunitní zdravotní péči, zdravotní screening, hodnocení zdravotních potřeb seniorů, imunizace, očkování, výživa.5. Rodina seniora - význam a role rodiny, podpůrná funkce rodiny, neformální pečovatelé, podpora rodiny a neformálních pečovatelů, ošetřovatelská zátěž pečujících.6. Služby komplexní domácí ošetřovatelské péče pro seniory - historie péče, organizace služeb, činnosti a intervence domácí péče.7. Komplexní hodnocení seniorů v domácí péči I.8. Komplexní hodnocení seniorů v domácí péči II9. Nejčastější ošetřovatelské problémy a poruchy u seniorů v kontextu domácí péče a jejich řešení I. - demence, delirium, deprese.10. Nejčastější ošetřovatelské problémy a poruchy u seniorů v kontextu domácí péče a jejich řešení II. - dekubity, inkontinence.11. Nejčastější ošetřovatelské problémy a poruchy u seniorů v domácí péči a jejich řešení III. -poruchy výživy, dehydratace, poruchy spánku, bolest.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti: Absolvent předmětu zná hlavní funkce komunitní péče o seniory a způsoby hodnocení životních podmínek seniorů. Odborné dovednosti: Absolvent předmětu umí analyzovat a vyhodnotit zdravotní stav seniora, umí identifikovat potřeby seniorů žijící v komunitě, orientuje v organizaci služeb pro seniory.

Literatura

KALVACH, Z. a kol. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0548-6.KOZÁKOVÁ, R. Komunitní ošetřovatelská péče o seniory. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. ISBN 978-80-7464-079-7.JAROŠOVÁ, D. Péče o seniory. Ostrava: Ostravská univerzita, 2006. ISBN 80-7-368-110-2.

Požadavky

Znalost zadaných studijních zdrojů. Účast na cvičení - 70%. Seminární práce. Korespondenční úkol. Prezentace. Písemný závěrečný test - kritérium 75% bodů.

Garant

PhDr. Radka Kozáková, PhD.

Vyučující

PhDr. Radka Kozáková, PhD.PhDr. Radka Kozáková, PhD.