Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika ve zdravotnictví (UOM / ETZPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / ETZPK - Etika ve zdravotnictví, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět navazuje na výuku etiky ve zdravotnictví v bakalářském a magisterském studijním programu. Rozšiřuje znalosti studentů zejména v oblasti etiky výzkumu a etiky vědecké práce. Zvláštní pozornost je věnována problematice informovaného souhlasu, etickým aspektům výzkumu na člověku a na archivovaných biologických materiálech lidského původu, dále pak mezinárodním organizacím a mezinárodním etickým dokumentům, které se zabývají problematikou biomedicínského výzkumu.Součástí výuky jsou také základy akademické etiky etikety, dále pak etické aspekty tvorby vědecké práce, jejího písemného zpracování a prezentování výsledků.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v oblasti etiky výzkumu, zná základní principy informovaného souhlasu, etické aspekty výzkumu na člověku a na archivovaných biologických materiálech lidského původu. Student má přehled o mezinárodních organizacích a mezinárodních etických dokumentech, které se zabývají problematikou biomedicínského výzkumu. Student zná základy akademické etiky a etikety, zná etické aspekty tvorby vědecké práce a jejího písemného zpracování, včetně prezentování výsledků.

Literatura

IVANOVÁ, K.:. Základy etiky a organizačního managementu ve zdravotnictví. Brno: NCONZO, 2006. ISBN 80-7013-442-9.MEŠKO, D., a kol.:. Akademická příručka. Martin: Osveta, 2006. ISBN 80-8063-219-7.JONSEN, A.:. Clinical Ethics. 5 th ed. NY: McGraw-Hill. ISBN 0-07-138763-3.HAŠKOVCOVÁ, H. Lékařská etika. Praha: Galén, 2. vyd., 2002. ISBN 80-7262-132-7.MUNZAROVÁ, M. Lékařský výzkum a etika. Grada, Praha, 2005. ISBN 80-247-0924-4.

Požadavky

Samostudium podle zadaných úkolů + zápočet v rámci úvodního kurzu.

Garant

PhDr. Radka Bužgová, Ph.D.