Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gerontologie 1 (UOM / GGEP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / GGEP1 - Gerontologie 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecný úvod - definice gerontologie, geriatrie, teorie stárnutí, proces stárnutí.2. Tělesné projevy stárnutí, psychické projevy stárnutí, adaptace, ovlivnitelnost3. Funkční geriatrické vyšetření4. Specifické rysy chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří5. Velké geriatrické syndromy - úvod, instabilita a pády, úrazy ve stáří6. Poruchy intelektu7. Imobilizační syndrom8. Inkontinence a její komplexní řešení. Urogenitální systém ve stáří9. Chronické rány a defekty10. Delirantní stavy a další poruchy chování ve stáří11. Deprese a další psychické choroby staršího věku, suicidia.

Získané způsobilosti

Na konci kurzu by měl student:- mít přehled o základních otázkách gerontologie a geriatrie- umět popisat projevy stárnutí a specifikuje rysy chorob ve stáří- definovat funkční geriatrické vyšetření- popsat velké geriatrické syndromy, imobilizační syndrom, poruchy intelektu, delirium, depresi- diagnostikovat jednotlivé choroby a jejich léčbu.

Literatura

MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, H. A KOL. Gerontologie. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. ISBN 978-80-7464-081-0.KALVACH, Z., ZADÁK, Z., JIRÁK, R. A KOL. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada-Avicenum, 2004. ISBN 80-247-0548-6.TOPINKOVÁ, E. Geriatrie pro praxi. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-365-6.

Požadavky

100% účast, absolvování zkoušky

Garant

prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc.

Vyučující

Ing. Karolína Kubešováprof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc.