Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v geriatrii 1 (UOM / GOGK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / GOGK1 - Ošetřovatelská péče v geriatrii 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Hodnotící a měřící instrumenty v geriatricko-ošetřovatelské péči - ADL, IADL, škály deprese, MMSE, škály dekubitů, bolesti, nutriční skóre, orientační vyšetření smyslů, sledování pádů, ošetřovatelská zátěž aj.2. Ošetřovatelská diagnostika a komplexní hodnocení seniorů - NANDA, OMAHA, ICNP, HHVV, MDS-HC, PCDS3. Ošetřovatelská diagnostika a aplikace ošetřovatelského procesu u klienta s onemocněním dýchacího systému, hodnocení klienta, vyšetření, péče, kazuistika, ošetřovatelský plán v domácnosti, edukace klienta a rodinných příslušníků.4. Ošetřovatelská diagnostika a aplikace ošetřovatelského procesu u klienta s onemocněním trávicího traktu, hodnocení klienta, vyšetření, kazuistika, ošetřovatelský plán v domácnosti, edukace klienta a rodinných příslušníků.5. Ošetřovatelská diagnostika a aplikace ošetřovatelského procesu u klienta s onemocněním kardiovaskulárního systému, hodnocení klienta, vyšetření, péče, kazuistika, ošetřovatelský plán v domácnosti, edukace klienta a rodinných příslušníků.6. Ošetřovatelský proces u seniorů s hematologickým onemocněním, hodnocení klienta, vyšetření, péče, kasuistika, ošetřovatelský plán v domácnosti, edukace klienta a rodinných příslušníků7. Ošetřovatelská diagnostika a aplikace ošetřovatelského procesu u klienta s onemocněním ledvin a močových cest, hodnocení klienta, vyšetření, kazuistika, ošetřovatelský plán v domácnosti, edukace klienta a rodinných příslušníků.8. Ošetřovatelská diagnostika a aplikace ošetřovatelského procesu u klienta s onemocněním pohybového aparátu, hodnocení klienta, vyšetření, kazuistika, ošetřovatelský plán v domácnosti, edukace klienta a rodinných příslušníků.

Získané způsobilosti

Student popisuje involuční změny ve stáří na jednotlivých systémech.Student identifikuje rizikové faktory zdraví pro staré lidi.Student popisuje vhodnou podporu zdraví a pravidla prevence onemocnění ve stáří.Student popisuje běžná onemocnění ve stáří.Student analyzuje a hodnotí zdravotní stav seniora (fyzické, škály a nástroje).Student identifikuje uspokojování potřeb seniorů.Student zpracovává ošetřovatelský proces a formuluje ošetřovatelské diagnózy vztahující se k jednotlivým onemocněním, definuje a realizuje příslušné ošetřovatelské intervence k péči o staré lidi.Student edukuje seniory.

Literatura

KOZÁKOVÁ, R. Ošetřovatelská péče v geriatrii. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. ISBN 978-80-7464-080-3.STAŇKOVÁ, M. České ošetřovatelství č. 6, Hodnocení a měřicí techniky v ošetřovatelské praxi. Brno: IDVPZ, 2001. ISBN 80-7013-323-6.KALVACH, Z. a kol. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0548-6.Topinková, E. Geriatrie pro praxi. Praha: Galén, 2005. ISBN 90-7262-365-6.ČERVINKOVÁ, E. Ošetřovatelské diagnózy. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 8070134437.MAREČKOVÁ, J. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha: Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1399-3.

Požadavky

100% účast na cvičeních a seminářích, zpracování komplexního ošetřovatelského plánu na základě zvolené metodiky.

Garant

PhDr. Radka Kozáková, PhD.

Vyučující

PhDr. Radka Kozáková, PhD.