Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paliativní péče v geriatrii (UOM / GPPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / GPPP - Paliativní péče v geriatrii, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:1. Úvod do paliativní péče, koncepce paliativní péče v ČR, Organizace paliativní péče podle doporučení rady Evropy. Platná legislativa v ČR.2. Historie a současnost hospicového hnutí v ČR a v zahraničí, organizace, zkušenosti poskytovatelů hospicové péče, způsob financování, dobrovolnická činnost.3. Specifika poskytování paliativní péče v různých prostředích (nemocnice, léčebné ústavy, zařízení následné péče, zařízení sociální péče, domácí prostředí, specializovaná zařízení paliativní péče). Sebereflexe smrti a umírání.4. Stárnutí, demence a paliativní péče. Role sestry jako vypravěče. Problémy s komunikací u pacientů s demencí.5. Komunikační dovednosti v paliativní péči. Komunikace s pacientem a jeho rodinou v kontextu pokročilého a terminálního onemocnění. Terapeutická komunikace. Dopad špatné komunikace na pacienta.6. Psychosociální aspekty v paliativní péči. Psychické příčiny zátěže nemocných v terminální fázi nemoci. Psychosociální podpora v paliativní péči. Psychiatricko-psychosociální intervence. Emocionální problémy v paliativní péči, emoční podpora pacienta.7. Duchovní péče - plánování a strategie, hodnocení duchovních potřeb, pastorační péče, doprovázení umírajících. Porozumění existenciálním a duchovním aspektům prožívání pokročilého onemocnění. Péče o psychickou a existencionální tíseň.8. Ošetřovatelská péče a problematika symptomů v paliativní péči, zvláštnosti paliativní péče u vybraných skupin pacientů Klinický obraz pokročilých stádií chronických onemocnění (ICHS, CHOPN, COM, demence, neurodegenerativní nemoci, nádory, AIDS). Paliativní péče o pacienty s chronickým onemocněním. Současný stav a výhledy do budoucna.9. Práce s příbuznými, truchlení - normální a patologické, péče o pozůstalé. Faktory ovlivnující reakci na ztrátu blízkého člověka.10. Multidisciplinární tým poskytovatelů paliativní péče, komunikační dovednosti. Psychická zátěž v paliativní péči a její zvládání. Zátěžové faktory pracovního prostředí.

Získané způsobilosti

Student:- zná principy paliativní a hospicové péče.- zná management péče o terminálně nemocné.- zná koncepci paliativní péče v ČR.- zná specifika poskytování paliativní péče v geriatrii.- je schopen vyhodnocovat biologické, psychické, sociální a duchovní problémy pacientů v paliativní péči.- zná základy práce s rodinou terminálně nemocného pacienta.- je schopen aplikovat praktické dovednosti v managementu péče o terminálně nemocné v ošetřovatelské praxi.

Literatura

ARANDA, S., O´CONNOR, M. Paliativní péče. Pro sestry všech oborů. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1295-4.BUŽGOVÁ, R. Paliativní péče v geriatrii. Ostravská univerzita v Ostrava, 2011. ISBN 978-80-7358-835-6.SLÁMA, O., ŠPINKA, Š. Koncepce paliativní péče v ČR. Pracovní materiál k odborné a veřejné diskusi. Praha: Cesta domů, 2004. ISBN 80-239-4330-8.LUGTON, J., McINTYRE, R. Paliative Care The Nursing Role. 2 th. NY: Elsevier, 2005. ISBN 0 443074585.PAYNEOVÁ, S., SEYMOUROVÁ, J. et al. Principy a praxe paliativní péče. Brno: Společnost pro odbornou literaturu, 2007. ISBN 978-80-87029-25-1.MARKOVÁ, M. Sestra a pacient v paliativní péči. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3171-1.

Požadavky

Požadavky na studenta: účast na seminářích (75 %), plnění úkolů na seminářích, zpracování zadaného tématu (kazuistika) a jeho prezentace na týmových dnech paliativní péče, písemný test/ústní zkouška

Garant

PhDr. Radka Bužgová, Ph.D.PhDr. Radka Kozáková, PhD.