Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krizová intervence (UOM / KRIKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / KRIKS - Krizová intervence, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky:1. Vymezení základních pojmů - krize, trauma, stres, deprese, krizová intervence apod.2. Řešení krize - přirozené vyrovnávací strategie, svépomoc, sociální opora, laická pomoc; odborná pomoc v krizi, krizová intervence. Organizační rámec krizové intervence - distanční krizová intervence (telefonická a elektronická intervence), krizová intervence face-to-face, mobilní výjezd ke klientovi. Pracoviště krizové pomoci, služeb a intervence - linky důvěry, krizová centra, kombinovaná medicínsko-psychiatrická krizová péče, azylové domy atd.3. Krizová intervence s jedincem - dítě v krizi, dospívající v krizi, dospělý v krizi, senior v krizi; specifika krizové intervence s dětmi, dospívajícími, dospělými a seniory.4. Problematika násilí, týrání a zneužívání.5. Funkcionální ztráty jako krize - nemoc, resp. ztráta zdraví jako krize.6. Téma smrti a umírání - umírání jako krize nejen pro umírajícího, ale především pro pozůstalé, péče o pozůstalé.

Získané způsobilosti

Student umí poskytnout základní krizovou intervenci.Student zná centra pro poskytnutí krizových intervencí.

Literatura

ŠPATENKOVÁ, N. a kolektiv. KRIZE. Psychologický a sociologický fenomén. Praha : Grada Publishing, 2004. ŠPATENKOVÁ, N. a kolektiv. Krizová intervence pro praxi. Praha : Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0586-9.Elliott, J., Place, M. Dítě v nesnázích. Prevence, příčiny, terapie. Praha : Grada, 2002. Vodáčková, D. a kol. Krizová intervence. Praha: Portál, 2004. Praško, J. a kol. Stop traumatickým vzpomínkám. Praha : Portál, 2003.

Požadavky

100% účast na cvičeních, vypracování seminární práce

Garant

PhDr. Radka Bužgová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Radka Bužgová, Ph.D.