Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management studia (UOM / MSTVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / MSTVK - Management studia, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah1. Úvod do problematiky vysokoškolského studia, specifika profesního vzdělávání zdravotnických pracovníků, zákonné normy týkající se zdravotnických oborů a vzdělávání (strategické dokumenty, vyhlášky, zákony, směrnice).2. Regulované profese všeobecná sestra a porodní asistentka, oborové směrnice EU, vzdělávání v regulovaných profesí v zahraničí, ČR a na Ostravské univerzitě, profil absolventa - cílové znalosti a dovednosti a jejich transfer do praxe.3. Komunikace na vysoké škole, komunikace mezi studenty a pedagogy, role vedoucího katedry, tajemníka, garanta oboru, pedagogického poradce; vnitřní normy katedry, doporučení, manuály a další zdroje informací pro studenty ošetřovatelství a porodní asistence (web stránky katedry, portál katedry, web stránky profesních organizací, MZČR)4. Zdravý životní styl, time management vysokoškolského studenta, zásady úspěšného studia, ergonomické principy při studiu, duševní hygiena studenta. Etika.5. Klinická cvičení a klinické praxe, spolupráce se zdravotnickými zařízeními, role Fakultní nemocnice ve vzdělávání sester a porodních asistentek, transfer vědomostí a dovedností v klinické a komunitní praxi, EBP; mentorství na LF - organizace klinických praxí, náplň, kompetence, komunikace, dokumentace, portfolio, role mentora, hodnocení studentů, kritéria, dokumentace, zápisy, smlouvy.6. Studium v zahraničí - existující spolupráce LF se zahraničními institucemi, typy a formy spolupráce, možnosti zahraničního studia pro studenty ošetřovatelství a porodní asistence, podmínky zahraničního studia, vybrané prezentace - praktické zkušenosti studentů a pedagogů, grantová podpora studia v zahraničí (Erasmus, Leonardo, MSK, Ostrava, Fulbright, free movers).7. Písemné práce studentů - eseje, seminární práce, ročníkové práce, bakalářské práce (výběr tématu, příprava podkladů), zásady práce s textem, práce s literaturou, forma a struktura písemných prací.8. Prezentace studentských prací, možnosti publikace a prezentace, příprava prezentací, zásady a techniky prezentace, SVOČ.9. Práce s informačními zdroji - fyzické knihovny, rešerše, meziknihovní spolupráce, Národní lékařská knihovna, internetové zdroje (hluboký web), informační databáze, oborová specifika v bibliografii, vyhledávací strategie, hodnocení a využití informací.10. Práce s informačními zdroji (praktická cvičení) - vyhledávání českých a anglických zdrojů ve vybraných databázích a jejich hodnocení.

Získané způsobilosti

Student získá informace o průběhu studia a bude je umět aktivně při studiu aplikovatStudent se bude umět orientovat na webových stránkách a informačních zdrojích katedryStudent získá přehled o možnostech souvisejících se studiem na FZS OUStudent bude umět vyhledávat bibliografické zdrojeStudent bude umět zpracovávat a prezentovat písemné práceStudent získá dovednosti k účinnému sociálnímu jednání a chování vzhledem ke svému statusu

Literatura

MEŠKO, D.; KATUŠČÁK, D.; FINDRA, J. et al. Akademická príručka. Martin: Osveta, 2005. ISBN 80-8063-200-6.http://portal.osu.cz. http://www.osu.cz. Manuály a vnitřní doporučení UOM. On-line katalogy knihoven. Příslušná zdravotnická legislativa. Vysokoškolský zákon.

Požadavky

Účast na semináři (100 %), zpracování seminární práce do data uvedeného na Portále v sekci Seminární práce.

Garant

PhDr. Ilona Plevová, PhD.