Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v neurologii (UOM / NEUVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / NEUVS - Ošetřovatelská péče v neurologii, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cvičení1. Celkové neurologické vyšetření (vědomí, mentální funkce, řeč, motorické funkce, hlavové nervy, pohyb, chůze, čití, reflexy, vyprazdňování).2. Celková péče o pacienty s neurologickým onemocněním (ošetřovatelské diagnózy: :riziko zranění, riziko poškození korneální tkáňové integrity, změna ve výživě, porucha polykání, riziko aspirace, deficit sebepéče, porucha verbální komunikace, obstipace, změna perfúze mozku, změna vnímání, bolest, změna tělesné teploty, deficit znalostí).3. Ošetřovatelský proces o nemocného se změněnou úrovní vědomí; se zvýšeným nitrolebním tlakem.4. Ošetřovatelský proces o nemocného s epileptickým záchvatem; OP o nemocného s bolestí hlavy;5. Ošetřovatelský proces o nemocného s Parkinsonovou chorobou.6. Ošetřovatelský proces o nemocného s Alzheimerovou chorobou; s Huntingtonovou chorobou.7. Ošetřovatelský proces o nemocného s amyotrofickou laterální sklerózou.8. Ošetřovatelský proces o nemocného s cévní mozkovou příhodou v akutní fázi a v rehabilitační fázi.9. Ošetřovatelský proces o nemocného s meningitidou a encefalitidou.10. Ošetřovatelský proces o nemocného se sklerozou multiplex.

Získané způsobilosti

Student zná specifiku ošetřovatelské péče v neurologii, včetně základních onemocnění. Umí stanovit základní priority ošetřovatelské péče u pacienta s vybraným neurologickým onemocněním.

Literatura

Mumenthaler, M., Mattle, H. Neurologie. Grada, Praha, 2001. ISBN 80-7169-545-9.MAREČKOVÁ, J. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1399-3.Kaňovský P, Herzig R, et al.:. Obecná neurologie. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého Olomouc, 2007. Kaňovský P, Herzig R, et al.:. Speciální neurologie. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého Olomouc, 2007.

Požadavky

účast na cvičeních, vypracování ošetřovatelského plánu

Garant

PhDr. Zdeňka Šináglová

Vyučující

Mgr. Eva MynaříkováPhDr. Zdeňka Šináglová