Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie (UOM / O1ANT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / O1ANT - Anatomie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

přednášky:Úvod do anatomie. Zařazení anatomie do systému přírodních a biologických věd. Metody anatomie, pojmy - morfologie, cytologie, histologie, anatomie soustavná, topografická, chirurgická, rentgenologická, plastická, antropologická a srovnávací, embryologie.Pohybový systém. Anatomie pohybového systému se zaměřením na kostru, obecnou artrologii a obecnou myologii.Pohybový systém. Speciální myologie je zaměřena na jednotlivé svalové skupiny.Krevní oběh a krev. Srdce. Dutiny srdeční, převodní systém srdeční, skelet srdeční, cévní zásobení a inervace srdce. Poloha srdce, konfigurace srdečního stínu, malý a velký krevní oběh.Dýchací systém. Horní cesty dýchací - nos, dutina nosní, vedlejší dutiny nosní. Dolní cesty dýchací - hrtan, podklad hrtanu, základní svaly a vazy, dutina hrtanová, průdušnice a průdušky. Plíce. Tvar, rozdělení, bronchopulmonální segmenty. Stavba plic, oběh krve v plicích, mechanismus dýchání, mediastinum.Trávicí systém. Dutina ústní, zuby, tvrdé a měkké patro, jazyk, mandle patrová. Hltan, rozdělení dutiny hltanové, stavba stěny. Jícen, žaludek. Jícen - stavba, průběh, cévní zásobení. Žaludek - zevní tvar, stavba stěny, topografie, cévní a nervové zásobení. Střevo. Střevo tenké - dvanáctník, lačník, kyčelník, stavba stěny, cévní a nervové zásobení. Střevo tlusté - slepé střevo, tračník, konečník, stavba, topografické ztahy, cévní a nervové zásobení.Močový systém. Ledvina - tvar a stavba, krevní cévy ledvin a obaly. Vývodové cesty močové.Pohlavní systém. Pohlavní ústrojí mužské.Pohlavní systém. Pohlavní ústrojí ženské.Nervový systém. Mícha páteřní, šedá a bílá hmota, reflexní oblouk, obaly míchy. Kmen mozkový, prodloužená mícha a mozeček.Nervový systém. Střední mozek a mezimozek, bazální ganglia. Kora mozková. Rozdělení a gyrifikace, periferní nervstvo, nervy cerebrospinální, nervy vegetativní.Endokrinní systém.Kožní systém.

Získané způsobilosti

Student:- získá znalost základní anatomických pojmů- pochopí funkce jednotlivých anatomických struktur ve vztahu k pohybu- zná anatomii osového skeletu- zná anatomii kostry volných končetin, kloubů, vazivového aparátu- získá poznatky z obecné a speciální myologie- zná orgánovou anatomii v určeném rozsahu- umí používat latinské terminologie v anatomii

Literatura

Dorko, F., Výborná, E., Tokarčík, J. III. Splanchnologie, kardiovaskulární, endokrinní a mízní systém. Ostrava: X-Media, 2013. 175s. Dorko, F., Výborná, E., Patlevič, P. Vybrané kapitoly z anatomie - I. Pohybový systém, II. Neuroanatomie. Ostrava: X-Media, 2013.235s. ISBN 978-80-7464-299-9. Dorko, F., Výborná, E., Tokarčík, J. Základy anatomie pro nelékařské obory. Studijní opora, Ostrava, 2013.

Požadavky

Povinná účast na konzultacích, studium literatury.

Garant

doc. MUDr. František Dorko, CSc.

Vyučující

MUDr. Ján TokarčíkMUDr. Eva Výborná, CSc.