Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofyzika a radiologie (UOM / O2BIO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / O2BIO - Biofyzika a radiologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Atomová a molekulová fyzika2. Termika a termodynamika3. Elektřina a magnetismus, biofyzika elektrických projevů a účinků v organismu4. Mechanika a biomechanika5. Akustika, elektroakustické přístroje6. Optika a optické přístroje v lékařství7. Rentgenové záření a radioaktivita8. Fyzikální principy vyšetřovacích metod (EKG, ECG, sonografie, RTG, scintigrafie, NMR aj.)9. Radiologie, její vztah k ostatním zobrazovacím metodám a její specifické postavení mezi ostatními medicínskými obory; historie a koncepce.10. Klasická rentgenologie - skiaskopie, skiagrafie, kontrastní látky. Fyzikální vlastnosti kontrastních látek, jejich druhy, výrobci, cena, užití v praxi, nežádoucí účinky kontrastních látek a jejich terapie. První pomoc na rtg oddělení.11. Atomový zákon, práce s ionizujícím zářením, zásady radiační ochrany.Cvičení:1. Práce s elektronickými přístroji, rizika a zásady bezpečnosti u elektrospotřebičů, využití elektřiny v terapii2. Základy práce s optickými přístroji3. Vyšetřovací metody - spirometrie, audiometrie4. Vyšetřovací metody - EKG, EEG, EMG5. Příprava klienta/pacienta před rtg vyšetřením.6. Seznámení s provozem rtg pracoviště, seznámení se základními druhy rtg vyšetření.7. Seznámení s provozem rtg pracoviště, seznámení se základními druhy rtg vyšetření.8. Příprava pacientů k USG vyšetření, specifika organizace provozu USG pracoviště.9. Angiopracoviště, specifika provozu, příprava pacienta, radiační ochrana.10. CT pracoviště, provoz, příprava pacientů.11. MR pracoviště, provoz; příprava pacientů k vyšetření magnetickou rezonancí.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu student nezíská žádnou způsobilost.

Literatura

nullHRAZDIRA I.; MORNSTEIN, V. Lékařská biofyzika a přístrojová technika (pouze vybrané kapitoly). Brno: Neptun, 2001. ISBN 80-902896-1-4.http://moodle.osu.cz/course/view.php?id=404SOCHOROVÁ, H. Základy biofyziky pro bakalářské studium, rozsah 87 stran. Ostrava: Ostravská univerzita, 2007. ISBN 978-80-7368-466-2.BENEŠ, J.; STRÁNSKÝ, P.; VÍTEK, F. Základy lékařské biofyziky. Praha: Nakladatelství Karolinum, 2005. ISBN 80-246-1009-4.

Požadavky

účast na konzultacích, studium literatury, plnění zadaných úkolů

Garant

RNDr. Vojtěch Ullmann

Vyučující

RNDr. Vojtěch UllmannRNDr. Vojtěch Ullmann