Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výzkum v ošetřovatelství (UOM / O3VVO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / O3VVO - Výzkum v ošetřovatelství, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Úvod do výzkumu v ošetřovatelství - význam výzkumu, historie, cíle, priority2. Věda, vědecká metoda, vědecké teorie3. Ošetřovatelství jako věda4. Úvod do výzkumného procesu5. Výzkumné problémy, výzkumné otázky, výzkumné hypotézy6. Studium zdrojů a literatury, stanovení výzkumného vzorku (souboru)7. Metody a techniky sběru dat8. Analýza dat, zpracování dat, interpretace výsledků výzkumu9. Etické aspekty ošetřovatelského výzkumu10. Ošetřovatelská praxe založená na důkazech, kritické myšlení, kritické čteníCvičení1. Výzkumný problém, výzkumné otázky, cíle studie, definování hypotéz,2. Literatura a její vyhledávání, výběr vzorku, výběr výzkumných metod3. Techniky sběru dat, sestavení plánu studie, pilotní studie4. Analýza dat, diskuze5. Prezentace projektu

Získané způsobilosti

Student:- zná základní terminologii v oblasti výzkumu v ošetřovatelství,- zná základní kroky výzkumného procesu,- je schopen vymezit a formulovat výzkumný problém, - je schopen navrhnout výzkumný plán, včetně výběru vhodných metod,- je schopen zpracovávat a vyhodnocovat výsledky výzkumu,- je schopen využívat výsledků výzkumu v klinické ošetřovatelské praxi,- je schopen kritického myšlení,- umí provádět samostatně výzkumné šetření.

Literatura

nullŽIAKOVÁ, K. A KOL. Ošetrovateľstvo-teória a vedecký výskum. Osveta: Martin, 2009. ISBN 80-8063-131-X.nullČERMÁK, I., MIOVSKÝ, M. Kvalitativní výzkum ve vědách o člověku na prahu třetího tisíciletí. Psychologický ústav AV ČR Brno, Boskovice, 2000. GAVORA,P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno, 2000. ISBN 80-85931-79-6.

Požadavky

100 % účast, výzkumný projekt - seminární práce + prezentace (ppt)

Garant

doc. PhDr. Darja Jarošová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Darja Jarošová, Ph.D.doc. PhDr. Yvetta Vrublová, Ph.D.doc. PhDr. Darja Jarošová, Ph.D.doc. PhDr. Yvetta Vrublová, Ph.D.