Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe 1 (UOM / OPKK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / OPKK1 - Odborná praxe 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Praxe je orientována na oblast podpory zdraví a prevence vzniku onemocnění - primární péči o ženu a dítě. Studenti se seznámí se strukturou služeb primární péče a s jednotlivými druhy zařízení v rámci primární péče, a zvláště s organizací služeb v primární péči o ženu a dítě. Naučí se zhodnotit prostředí (materiální a společenské), ve kterém matka a dítě žijí, rizika pro jejich zdraví, seznámí se s druhy onemocnění, která se v daném prostředí vyskytují, s potřebou preventivních opatření, metodami zdravotní výchovy individuální i skupinové. Hodnotit individuální zdravotní stav žen a novorozence z hlediska ošetřovatelské péče.PracovištěAmbulantní pracoviště, poskytující péči těhotné ženě a ženám po porodu (návštěvní činnost v komunitě)VýkonyPosouzení sociálního prostředí komunity, rizikových faktorů a průběhu fyziologického těhotenství ženy v komunitní péči, posouzení prostředí z hlediska bezpečnosti dítěte a jeho optimálního vývoje. 8xZákladní vyšetření těhotné ženy v prostředí ambulantní péče nebo v komunitě. 10xEdukace těhotné ženy o životosprávě, životním stylu v komunitě nebo ambulantní péči s multikulturní odlišností. 10x Edukace ženy v šestinedělí o životosprávě, životním stylu a kojení v komunitě s multikulturní odlišností. 10x Hygienická péče o novorozence v podmínkách komunity. 10x Edukace ženy o reprodukčním zdraví a prevenci gynekologických onemocnění v prostředí komunity. 10x Hodnocení fyziologických funkcí novorozence. Hodnocení výživy, hydratace, vyprazdňování, smyslového vnímání bolesti novorozence. 10xTvorba plánu péče o těhotnou ženu s rizikovým chováním nebo o novorozence ohroženého rizikovými faktory v prostředí komunity. 1xTvorba plánu péče o ženu v šestinedělí zaměřeného na prevenci komplikací v prostředí komunity. 1x Tvorba plánu péče o ženu s gynekologickými problémy v prostředí komunity. 1x

Získané způsobilosti

Student si uvědomuje rozdíly poskytované péče v komunitním prostředí.Student zpracovává komplexní ošetřovatelskou diagnostiku.Student plní předepsané výkony.Student identifikuje a uspokojuje potřeby těhotných žen, žen po porodu a novorozence žijící v komunitě, v prenatální ambulanci.

Literatura

MARKOVÁ, M. a kol. Komunitní ošetřovatelství pro porodní asistentky: učební text pro porodní asistentky v komunitní péči. 1.vyd. Brno: NCO NZO, 2009. ISBN 978-80-7013-500-6.WHEELE, L. Nurse-Midwifery Handbook. A Practical Guide to Prenatal and Postpartum Care. Philadelphia:Lippincott-Raven Publishers, 1997. ISBN 0-397-55360-9.DOLEŽALOVÁ, J. Porod doma. Praha: Formát, 2005. ISBN 80-86718-46-8.Kolektiv autorů. Průvodce ošetřovatelskou dokumentací od A do Z. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0278-9.HANZLÍKOVÁ, A. a kol. Úloha ošetrovateľstva v ochrane komunitného zdravia. Bratislava: UK, 2002. ISBN 80-223-1533-8.Leifer, G. Úvod do porodnického a pediatrického ošetřovatelství. Praha:Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0668-7.SINES, D. SAUNDERS, D. FORBES-BURFORD, J. Community health care nursing. 4th ed. Chichester : Wiley-Blackwell, 2009. ISBN 978-1-4051-8340-6.JAROŠOVÁ, D. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-2150-7.

Požadavky

100% účast, splnění požadovaného počtu výkonů. Předložení dokladu o absolvování praxe se stručným hodnocením mentora pracoviště.

Garant

doc. PhDr. Yvetta Vrublová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Bohdana Dušová, PhD.