Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paliativní a hospicová péče (UOM / PHPVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / PHPVS - Paliativní a hospicová péče, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky a cvičení:1. Terminologie: umírání a smrt, eutanazie.2. Hospic a jeho začlenění do systému zdravotní péče.3. Potřeby umírajících a jejich blízkých, psychologické aspekty umírání.4. Péče orientovaná na psychosociální potřeby terminálně nemocných.5. Spirituální péče.6. Ošetřovatelská péče o terminálně nemocného pacienta.7. Péče orientovaná na biologické potřeby, problematika bolesti.8. Péče o rodinné příslušníky.9. Prevence syndromu vyhoření u poskytovatelů hospicové péče, relaxační techniky.Cvičení - povinná exkurze v hospice sv. Lukáše

Získané způsobilosti

Student zná základní principy paliativní a hospicové péče.Student zná koncepci paliativní péče v ČR.Student umí identifikovat biologické potřeby terminálně nemocných pacientů.Student umí identifikovat psychosociální potřeby terminálně nemocných pacientů.Student se orientuje v základních principech práce s rodinou terminálně nemocného pacienta.Student umí aplikovat základní principy paliativní péče v ošetřovatelské praxi.

Literatura

CONNOR, M., ARANDA, S. Paliativní péče. 1. vyd. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-1295-4.HAŠKOVCOVÁ, H. Thanalogie. 2. vyd. Praha : Galén, 2000. ISBN 978-80-7262-471-3.MUNZAROVÁ, M. Eutanazie nebo paliativní péče. 1. vyd. Praha : Grada, 2005. PAYNEOVA, S. et al. Principy a praxe paliativní péče. 1. vyd. Brno : Společnost pro odbornou literaturu, 2007. ISBN 978-80-87029-25-1.

Požadavky

absolvování cvičení 80 %, účast na stáži v Hospice, plnění úkolů na cvičení, písemný test (80 % úspěšnost).

Garant

PhDr. Radka Bužgová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Radka Bužgová, Ph.D.PhDr. Radka Bužgová, Ph.D.