Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská etika (UOM / SLELF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / SLELF - Lékařská etika, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přenášky1. Teoretické základy lékařské etiky. Filozofické aspekty, historický vývoj. Současné etické principy v lékařské etice (PhDr. Radka Bužgová, Ph.D.).2. Vztah etiky a práva. Právní normy ve zdravotnictví v souvislosti s lékařskou etikou. Současné etické kodexy v lékařské etice - české i mezinárodní (PhDr. Radka Bužgová, Ph.D.).3. Etické aspekty v psychiatrii (MUDr. Petr Šilhán)4. Etika v neonatologii (prim. MUDr. Renata Poláčková)5. Etická problematika stáří a stárnutí. (Mgr. Jarmila Siverová)6. Etické problémy v kontextu euthanasie (PhDr. David Černý)7. Etická problematika transplantací orgánů (MUDr. Jarmila Dědochová)Praktická cvičení (PhDr. Radka Bužgová, Ph.D.)1. Etika, morálka, svědomí. Problematika lidské důstojnosti ve zdravotní péči. Lékařské stavovské ctnosti - morální ideál lékařské praxe.2. Čtyři základní bioetické principy: nonmaleficence, beneficence, respektování autonomie, spravedlnost - rozbor etických dilemat.3. Problematika sdělování informací, povinné mlčenlivosti, informovaný souhlas. Lékařský výzkum a etika. Etické komise .4. Komplexní přístup k člověku (pacientovi) v jeho sociálních souvislostech. Vztah lékaře a pacienta. Interpersonální vztahy na pracovišti. Etický základ komunikace s pacientem. Etický problém neverbální komunikace. Motivace pacienta ke zdraví, výchova ke zdravému životnímu stylu. Rozbor současných etických kodexů ve zdravotnictví. Etický kodex pro lékaře, práva pacientů, charta práv hospitalizovaných dětí.5. Smrt jako fenomén, problematika smrti v dětství, dospělosti a stáří. Etická dilemata konce života, problematika eutanazie. Etické problémy péče o pacienta v bezvědomí. Pravda o pravdě na nemocničním lůžku, základy sdělování pravdy nevyléčitelně nemocnému. Sdělení nepříznivé diagnózy. Problém rozhodování v závěru života.6. Etická dilemata začátku života, problematika interrupce, umělého oplodnění, předčasně narozený novorozenec - rozbor etických dilemat.7. Exkurze v hospici sv. Lukáše.

Získané způsobilosti

Student:- zná základní etické pojmy, - zná historický vývoj lékařské etiky, - zná součastné etické principy ve zdravotní péči,- orientuje se v součastných etických problémech v medicíně,- orientuje se v právních normám v souvislosti s etikou,- zná zásady sdělování pravdy nemocnému,- orientuje se v etické otázce začátku a konce života.

Literatura

Haškovcová, H.:. Lékařská etika. Praha: Gelén, 2002. MUNZAROVÁ, M. Lékařský výzkum a etika. Grada, Praha, 2005. ISBN 80-247-0924-4.VÁCHA, M. a kol. Základy moderní lékařské etiky. Portál: Praha, 2012. ISBN 978-80-7367-780-0.PTÁČEK, R., BARTŮNĚK, P. A KOL. Etika a komunikace v medicíně. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3976-2.IVANOVÁ, K.:. Etika a kultura ve zdravotnickém managementu. Brno: NCO NZO, 2006. IVANOVÁ, K., KLOS, R.a kol.:. Kapitoly z lékařské etiky. Olomouc: Vydavatelství UP, 2004. MUNZAROVÁ, M. Zdravotnická etika od A do Z. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1024-2.BEAUCHAMP, T., L. a CHILDRESS, J.F.:. Principles of Biomedical Ethics. 5. th. ed. Oxford. New York: Oxfor University Press, Inc, 2001. ISBN 0-19-514332-9.HARTMANN, N.:. Struktura etického fenoménu. Praha: Academia, 2002. ISBN 80-200-0970-1.ANZENBACHER, A.:. Úvod do etiky. Praha: Academia, 2001. ISBN 80-200-0953-1.

Požadavky

Požadavky na studenta: - absolvování čtyř z pěti povinných přednášek- plnění úkolů na cvičení- samostudium doporučené literatury- zpracování seminární práce (esej na vybrané téma) do stanoveného termínuPožadavky ke zkoušce: - ústní zkouška

Garant

PhDr. Radka Bužgová, Ph.D.doc. PhDr. Darja Jarošová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Radka Bužgová, Ph.D.Mgr. Jarmila Siverovádoc. PhDr. Yvetta Vrublová, Ph.D.PhDr. Radka Bužgová, Ph.D.Mgr. Jarmila Siverovádoc. PhDr. Yvetta Vrublová, Ph.D.