Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SZZK Komunitní péče v porodní asistenci (UOM / SZKPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / SZKPK - SZZK Komunitní péče v porodní asistenci, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Akademický rok: 2010/20111.a) Problematika primární péče v České republice, práce porodní asistentky s komunitou,komunigta, zanky a charakteristika komunityb) Krvácení během těhotenství, porodu a po porodu.2. a) Význam porodní asistentky v edukační činnosti zaměřená na těhotnou ženu, ženu poporodu a v období šestinedělí.b) Šok a šokové stavy v těhotenství a během porodu.(definice, etiopatogeneza, šok hemoragický, septický)3. a) Péče o potřeby dětí, dospívajících, dospělých žen v produktivním věku.b) Embolie v těhotenství a během porodu.(Tromboembolie, embolie plodovou vodou, vzduchová embolie)4. a) Péče porodní asistentky během návštěvy těhotné ženy v I. trimestru.b) Komatózní stavy v těhotenství.5. a) Ultrazvukové vyšetření těhotných žen.b) Křečové stavy v těhotenství a během porodu.(Preeklampsie, eklampsie, epilepsie)6. a) Poradenská činnost v oblasti reprodukčního zdraví a plánovaného rodičovství, přípravarodiny k mateřství.b) Úrazy v těhotenství.(autonehody, poranění bodná,střelná atd.,popáleniny, rizika, hospitalizace)7. a) Příprava žen a jejich partnerů na porod, organizace předporodních přípravných kurzů.Zpracování porodního plánu.b) Náhlé příhody břišní v těhotenství. (apendicitis, cholecystitis, ileus)8. a) Péče porodní asistentky během návštěvy ženy po porodu v domácnostib) Resuscitace a akutní péče v porodnictví, mateřská úmrtnost.9. a) Přirozené metody porodu a jejich využití v těhotenství, během poordu a po porodub) Porod mimo ústav, pomoc porodní asistentky při náhlém porodu.10. a) Péče porodní asistentky během návštěvy těhotné ženy v II. trimestru.b) Abuzús drog, kouření v těhotenství.11. a) Péče porodní asistentky během návštěvy těhotné ženy v III. trimestru.b) Psychické stavy v těhotenství, po porodu a během období šestinedělí.(rozdělení, léčba)12. a) Příprava první návštěvy porodní asistentky u ženy, jednotlivé kroky při prvnímkontaktu s ženou, dokumentace.b) HELLP syndrom.(etiologie, diagnostika, léčba)13. a) Péče porodní asistentky v komunitní péči, kontrola zdravotního stavu matky,novorozence, ošetření porodního poranění, adaptace matky a rodiny na novou roli.b) Resuscitace novorozence14. a) Komunitní péče o dospívající, dospělé v produktivním věku.b) Dystokie ramének, diagnostika akutni hypoxie plodu během porodu.15. a) Péče porodní asistentky o gynekologicky nemocnou ženu v domácnosti.b) Akutní gynekologické stavy (GEU, cysty, úrazy, myomy)

Získané způsobilosti

Student:- zná vybrané teoretické učivo vztahujícího se k oboru - dovede syntetizovat znalosti a dovednosti získané studiem oboru- orientuje se v potřebných informacích manažerského typu - aplikuje vybrané teoretické znalosti a dovednosti do praxeZískání způsobilosti k výkonu povolání - porodní asistentka v komunitní péči.

Požadavky

Splnění studijních povinností podle platného Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

Mgr. Daniela Nedvědovádoc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc.doc. PhDr. Yvetta Vrublová, Ph.D.