Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ultrazvuková diagnostika (UOM / ULTRK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / ULTRK - Ultrazvuková diagnostika, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Počátky využití ultrazvuku v medicíně, vytváření ultrazvukuOdrazy, útlum, měření vzdálenosti, osová rozlišovací schopnost, stranová rozlišovacíschopnostSnímací roviny, popisné termíny, bezpečnostní předpisyTvorba obrazu, hlavní funkční prvky fonografuSonda, elektronická část, monitor, ovládací panel, typy sond, způsoby zobrazení a jejichvyužitíDělení dopplerovského systému, způsoby znázornění informace o rychlosti průtoku krveUltrazvuková diagnostika těhotenství, ultrazvukové vyšetření v I. trimestru.Stanovení uložení plodu v dutině děložní, vícečetná graviditaZákladní parametry biometrie plodu a stanovení velikosti ploduPrůkaz srdeční akce plodu, určení množství plodové vody, hodnocení placentárnímorfologie a funkceZákladní ultrazvuková morfologie plodu, cervikometrieVrozené vývojové vady diagnostikované ultrasonograficky.

Získané způsobilosti

Student ovládá postupy a metody používané při diferenciální diagnostice.Student umí aplikovat dovednosti somatického vyšetřování zaměřené na stav matky ploduje schopna popsat využití ultrazvuku v medicíně, gynekologii a porodnictví, zásady fyziky ultrazvuku, technické problematiky sonografie, složení přístroje, bezpečnosti při práci a časování ultrazvukového vyšetření.Student umí provést ultrazvukové vyšetření za účelem potvrzení intrauterinní gravidity, životaschopnosti plodu, počtu plodů, určení gestačního stáří a hodnocení růstu, určení polohy plodu, množství plodové vody, lokalizace placenty a odhalení abnormalit.

Literatura

Norman, C., Smith, A. a kol.:. Ultrazvuk v porodnictví. Praha, Grada, 2006. ISBN 80-247-1107-9.Smith, N. C.;Smith, A. P. M.:. Ultrazvuk v porodnictví, praktická příručka. Praha, Grada, 2006. ISBN 80-247-1107-9.Koliba P., Matura D., Gartner M. Základy ultrazvukové diagnostiky v porodnictví a gynekologii pro porodní asistentky. Ostrava, 2005. PALMER, P. E. S. a kol. Manuál ultrazvukové diagnostiky. Praha: Grada Publishing, 2000. ISBN 8071696897.Doležal, L.:. Základy sonografie v porodnictví a gynekologii. Olomouc, 1998. ISBN 80-7067-835-6.

Požadavky

100 % účast na cvičeních, plnění zadaných úkolů.

Vyučující

MUDr. Richard Špaček