Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výkony a intervence v por.asistenci 2 (UOM / VIPA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / VIPA2 - Výkony a intervence v por.asistenci 2, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cvičení:1. Dopomoc při vyprazdňování stolice, odběr biologického materiálu - stolice na vyšetření, hodnocení stolice sestrou2. Komplexní ošetřovatelská péče o inkontinentního pacienta3. Perioperační péče, obvazová technika, péče o chirurgickou ránu4. Dezinfekce, sterilizace; příprava materiálu, ředění dezinfekce, druhy sterilizace5. Komplexní ošetřovatelská péče o klienta s bolestí6. Komplexní ošetřovatelská péče o klienta se atonií7. Ošetřovatelské intervence k zajištění tělesného pohodlí, spánku a odpočinku8. Oxygenoterapie, aplikace léků do dýchacích cest9. Terapeutické využití chladu a tepla10. Příjem, překlad a propuštění klienta11. Podpora nemocného prožívajícího smutek, péče o umírajícího a jeho rodinu, péče o mrtvé těloSamostatná práce a úkoly:Prostudovat literaturu k zadaným tématům:dezinfekce, sterilizace; příprava materiálu, ředění dezinfekce, druhy sterilizaceTerapeutické využití chladu a teplaPříjem, překlad a propuštění klientaDomácí úkol - vybrat jedno téma a písemně zpracovat:vypracování seminární práce v rozsahu 3 - 5 strantéma zadané vyučujícímDalší doporučená literatura:KOLEKTIV AUTORŮ Průvodce oš.dokumentací od A do Z. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. 389s. ISBN 80-247-0278-9KLUSOŇOVÁ, E., PITNEROVÁ, J. Rehabilitační ošetřování pacientů s těžkými poruchami hybnosti. Brno : IDVPZ, 2000.MAREČKOVÁ, J. NANDA - International diagnostika v ošetřovatelském procesu, NIC a NOC klasifikace. Praha: Grada, 2006, 264 s.

Získané způsobilosti

" znalost základní terminologie v oblasti výkonů a intervencí" pochopení významu uspokojení potřeby jistoty a bezpečí u jednotlivce" získání manuální zručnosti" uvědomění si důsledků neprofesionálních intervencí

Literatura

Krišková,A. Ošetrovateľské techniky. Martin:Osveta, 2001. ISBN 80-8063-087-9.Trachtová, E. a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno:IDVPZ, 2001. ISBN 80-7013-324-4.Šamánková, M. a spol. Základy ošetřovatelství pro studující LF 1.a 2.díl. Praha:Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0477-9.

Požadavky

100% aktivní účast na cvičeních (omluvená nepřítomnost ze zdravotních důvodů max. 20%), získání potřebného počtu bodů pro udělení zápočtu, vypracování a prezentace seminární práce na zadané téma.

Garant

Mgr. Daniela Nedvědovádoc. PhDr. Yvetta Vrublová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra KramnáMgr. Daniela Nedvědovádoc. PhDr. Yvetta Vrublová, Ph.D.