Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelské výkony a intervence 2 (UOM / VIVS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / VIVS2 - Ošetřovatelské výkony a intervence 2, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cvičení3. Doména: Vylučování a výměna (pokračování)Hodnocení stolice sestrou.Aplikace léků per rektum, klyzma.Odběry biologického materiálu - stolice.4. Doména: Aktivita - odpočinekMonitoring aktivity a mobility.Pomoc při pohybu.Pomoc při zajišťování poloh na lůžku. Spánek a odpočinek.Péče o pacienta s imobilizačním syndromem.Ošetřovatelská péče o pacienta s dekubity.Obvazová technika.Podpora dýchání - oxygenoterapie.Odběry biologického materiálu - sputum, výtěry.Aplikace léků do dýchacích cest.Péče o pacienta s tracheostomii.5. Doména: Vnímání - poznáváníFyzikální vyšetření sestrou.Péče o pacienta s kompenzačními pomůckami - brýle, kontaktní čočky, sluchadla.Aplikace léků lokálně - do očí, uší, nosu.6. Doména: Vnímání sebe samaOšetřovatelská péče o pacienty se stomiemi.7. Doména: VztahyVýživa kojence - podpora kojení a náhradní umělá výživa.8. Doména: SexualitaAplikace léků per vaginam.9. Doména: Zvládání zátěže - odolnost vůči stresuPéče o umírajícího a jeho rodinu.Péče o mrtvé tělo.11. Doména: Bezpečnost - ochranaDezinfekce, sterilizace.Péče o chirurgickou ránu (asistence u převazu, příprava sterilního stolku, oblékání sterilního oděvu, péče o drény a drenáže).Perioperační péče.12. Doména: KomfortOšetřovatelská péče o pacienta s bolestí.Terapeutické využití tepla a chladu.Punkční vyšetření - intervence před, v průběhu a po vyšetření.Endoskopické vyšetření - intervence před, v průběhu a po vyšetření.EBP Kazuistiky:Kazuistika pacienta se zavedeným močovým katétrem.Kasuistika pacienta indikovaného k autotransfúzi.Kasuistika pacienta připravující ho se na gastroskopii.Kasuistika pacienta s popáleninami.Kasuistika pacienta s nasogastrickou sondou.Kasuistika pacienta s MRSA pozitivitou.Kasuistika pacienta se zavedeným centrálním venózním katétrem a parenterální výživou.Kasuistika pacienta po výkonu ERCP.Kasuistika pacienta s indikací k hyperbaroxii.Kasuistika pacienta po lumbální punkci.

Získané způsobilosti

- student zná postupy jednotlivých ošetřovatelských výkonů a intervencí- student zná rizika spojená s vykonáváním ošetřovatelských výkonů- student ovládá regionální standardy ošetřovatelských výkonů- student demonstruje bezpečné a kvalitní provádění odborných výkonů a procedur - student je schopen pracovat s pacientem a zajistit individuální potřeby klienta/pacienta, jeho potřebu pohodlí, úcty, jistoty a bezpečí- student je způsobilý zvolit a uplatnit relevantní postup ošetřovatelského výkonu s ohledem na specifika pacientů- student koordinuje postup ošetřovatelské péče při výkonu komplexnějších intervencí

Literatura

Mikšová, Z. a kol. Kapitoly z ošetřovatelské péče I. a II. Praha: Grada, 2006. Krišková, A. Ošetrovateľské techniky. Martin: Osveta, 2001. Kozierová, Erbová, Olivierová. Ošetrovatelstvo, 1, 2. Martin:Osveta, 1995. ISBN 80-217-0528-0.HERDMAN, T. H. eds. Překlad Pavla Kudlová. NANDA International Ošetřovatelské diagnózy. Definice & klasifikace 2009-2011. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3423-1.Kapounová, G. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Praha, Grada Publishing, 2007. ISBN 978-247-1830-9.

Požadavky

- 100% účast na cvičení (omluvená nepřítomnost ze zdravotních důvodů max. 20%)- získání minimálně 64 bodů z průběžných testů (celkem 3 testy) a prezentace seminární práce na zadané téma- splnění teoreticko - praktické zkoušky, prezentace zadané seminární práce

Garant

Mgr. Eva JaníkováPhDr. Ilona Plevová, PhD.

Vyučující

Mgr. Eva JaníkováMgr. Hana LukšováPhDr. Ilona Plevová, PhD.doc. PhDr. Yvetta Vrublová, Ph.D.