Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa a dietetika (UOM / VYDKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / VYDKS - Výživa a dietetika, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Energetický výdej a jeho krytí, krytí energetického výdeje ve zdraví a nemoci. Nutriční funkce proteinů, sacharidů, tuků, vitamínů a mikronutrientů.2. Pojem racionální výživa. Normální a ideální tělesná hmotnost. Potravinová pyramida. Desatero zdravé výživy.3. Výživa ve zvláštních situacích, speciálně zaměřeno na diabetes mellitus. Výživa při poruchách polykání, sondovou výživu a výživu pomocí perkutánní endoskopické gastrostomie.4. Dietní systém nemocnic - ve spolupráci s nutričním terapeutem- dříve dietní sestrou- výuka práce s dietním systémem.5. Umělá výživa enterální a parenterální. Přístupy do trávicí trubice a žilní přístupy. Indikace výživy enterální a parenterální. Komplikace, jejich předcházení a řešení.Výpočet energetického příjmu a výdeje, laboratorní hodnocení nutričního stavu, sledování hmotnosti, výpočet BMI, měření podkožního tukuVýběr a sestavování optimálních jídelníčků zdravé výživy, edukace, výběr a sestavování optimálních jídelníčků pro pacienty s diabetes mellitus a s vybraným onemocněnímPráce s dietním systémem ve zdravotnickým zařízenímZajištění výživy při poruchách polykání - sondáž, gastrostomie (výběr, příprava, aplikace)Podpora funkce střeva při enterální a stomické výživě, domácí nutriční podpora

Získané způsobilosti

Zná základní informace o racionální výživě, osvojuje si význam výživy v rámci prevence civilizačních chorob, znalost metod umělé výživy, umí pracovat s dietním systémem.

Literatura

nullSTARNOVSKÁ, T., CHOCENSKÁ, E. Nutriční terapie. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-7262-3877.ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing, 2002.

Požadavky

80% účast na přednáškách, závěrečný test

Garant

MUDr. Klára Matušinská

Vyučující

MUDr. Klára Matušinská