Předmět Výživa a dietetika (UOM / VYDVP)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / VYDVP - Výživa a dietetika, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Přednášky:Energetický výdej a jeho krytí. Co je to energeický výdej a z čeho se skládá. Jak stanovíme energetický výdej.Krytí energetického výdeje ve zdraví a nemoci.Nutriční funkce proteinů, sacharidů, tuků, vitamínů a mikronutrientů.Pojem racionální výživa. Normální a ideální tělesná hmotnost.Potravinová pyramida. Desatero zdravé výživy.Výživa ve zvláštních situacích, speciálně zaměřeno na diabetes mellitus.Výživa při poruchách polykání, sondovou výživu a výživu pomocí perkutánní endoskopické gastrostomie.Dietní systém nemocnic - ve spolupráci s nutričním terapeutem (dříve dietní sestrou) .Umělá výživa enterální a parenterální.Přístupy do trávicí trubice a žilní přístupy. Indikace výživy enterální a parenterální. Komplikace, jejich předcházení a řešení.Cvičení:výpočet energetického příjmu a výdeje, laboratorní hodnocení nutričního stavusledování hmotnosti, výpočet BMI, měření podkožního tukuvýběr a sestavování optimálních jídelníčků zdravé výživyedukace, výběr a sestavování optimálních jídelníčků pro pacienty s diabetes mellitus a s vybraným onemocněnímpráce s dietním systémem ve zdravotnickým zařízenímzajištění výživy při poruchách polykání - sondáž, gastrostomie (výběr, příprava, aplikace)porovnání enterální a parenterální výživy, monitorování efektu umělé výživypodpora funkce střeva při enterální a stomické výživědomácí nutriční podpora
Získané způsobilosti
Zná základní informace o racionální výživě, osvojuje si význam výživy v rámci prevence civilizačních chorob, znalost metod umělé výživy, umí pracovat s dietním systémem.
Literatura
Svačina, J. Dietologický slovník. Praha: Grada, 2008. Svačina, J. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. Navrátilová, M. a kol. Klinická výživa v psychiatrii. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: Maxdorf, 2000. Zadák, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada, 2002. Wilhelm, Z. Výživa v onkologii. Brno: IDVPZ, 2001.
Požadavky
70% účast na seminářích, závěrečný test.
Garant
MUDr. Klára Matušinská
Vyučující
MUDr. Klára Matušinská