Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zákl. psychologie a edukace v klin.praxi (UOM / ZPERK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOM / ZPERK - Zákl. psychologie a edukace v klin.praxi, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Psychologie - její postavení, vymezení, předmět, úkoly v současné společnosti.2. Osobnost a její struktura.3. Psychické procesy, stavy a vlastnosti osobnosti.4. Bio-psycho-sociální potřeby člověka, (nemocného člověka).5. Význam sociální opory ve zdraví a nemoci.6. Vybrané aspekty vývojové psychologie. Psychologie dětství, dospívání, dospělosti a stáří.7. Vybrané aspekty sociální psychologie. Interakce a komunikace. Zvláštnosti sociální komunikace ve zdravotnickém a sociálním zařízení.8. Úvod do studia zdravotnické psychologie.9. Psychologie zdravotnického pracovníka.10. Vybrané psychologické problémy nemocných na chirurgickém, ortopedickém oddělení a ve vnitřním lékařství.11. Specifika psychologického přístupu k dětským pacientům.12. Psychologické problémy v ženském lékařství, se specifikou na vybrané oblasti gynekologie a porodnictví.13. Vybrané psychologické problémy u handicapovaných pacientů, psychiatrických pacientů v nepsychiatrické ordinaci, pacientů v psychické krizi, osob drogově závislých aj.14. Psychologické problémy u starších nemocných, nevyléčitelně nemocných a umírajících. Tanatologie, problematika umírání a smrti.Cvičení:1. Teoretické základy a systém psychologie, úkoly psychologie v praxi.2. Formování osobnosti. Vliv činnosti a požadavků na utváření osobnosti. Utváření osobnosti ve styku s lidmi, způsoby výchovy.3. Aplikace metod poznávání osobnosti ve zdravotnické praxi. Analýza bio-psycho-sociálních činitelů, které vedou k utváření osobnosti.4. Bio-psycho-sociální spirituální potřeby pacienta a jejich saturace.5. Nemoc, jako náročná životní situace. překonávání náročných psychických situací (stres, frustrace, deprivace, konflikt), obranné mechanizmy.6. Vybrané psychologické problémy v péči o pacienty hospitalizované ve zdravotnických zařízeních a institucích sociální péče.7. Specifika komunikace s vybranými skupinami klientů. Nácvik možností a způsobů komunikace.8. Psychologie nemocných. Vyhodnocení změn v chování a prožívání v průběhu nemoci, reakce na nemoc.9. Vztah zdravotnických pracovník - pacient. Faktory vztahu. Interakce zdravotnického pracovníka s pacientem a jeho příbuznými.10. Nácvik dovedností v přípravě a realizaci edukačních programů u specifických skupin pacientů (interní, chirurgické, ortopedické obory) se zaměřením na komunikaci.11. Nácvik dovedností v přípravě a realizaci edukačních programů v psychologickém přístupu k dětským pacientům. Komunikace s rodinou.12. Nácvik dovedností v přípravě a realizaci edukačních programů v psychologickém přístupu v ženském lékařství.13. Nácvik dovedností v přípravě a realizaci edukačních programů u specifických skupin klientů: (handicapovaný, psychiatrický, drogově závislý klient, člověk v psychické krizi), se zaměřením na komunikaci.14. Nácvik dovedností v přípravě a realizaci edukačních programů u starších nemocných, nevyléčitelně nemocných a umírajících, se zaměřením na komunikaci.

Získané způsobilosti

Student - je způsobilý navázat kontakt a správně komunikovat s pacienty v klinické praxi- je způsobilý rozumět problematice zdraví a nemoci v podmínkách klinické praxe

Literatura

Haškovcová H.. Fenomén stáří. Praha: Panorama, 1990. Bartošíková J.. Kapitoly z psychologie pro zdravotnické pracovníky. Brno: IDVPZ, 2000. Balint M.. Lékař, jeho pacient a nemoc. Praha: Grada, 1999. Nakonečný, M. Lexikon psychologie. Praha : Vodnář, 1995. Bártková S.. Některé sociologické aspekty pacienta. Brno: IDVPZ, 1996. Pacovský V.. O stáří a stárnutí. Praha: Avicenum, 1990. Boleloucký Z.. Psychiatrie a lékařská psychologie v paliativní medicíně. Brno: MU, 1998. Hardi I.. Psychologie a péče o nemocného. Praha: Avicenum, 1972. Křivohlavý J.. Psychologie nemoci. Praha: Grada Publishing, 2002. Bouchal M.. Psychologie v lékařství. Brno: MU, 1993. Bouchal, M. Psychologie v lékařství. Brno: MU, 1993. Křivohlavý J.. Psychologie zdraví. Praha: Portál, 2001. Barry P.D.. Psychosocial Nursing. Care of Physically. Patientsand Their Families. Philadelphia: Lippincott-Raven Publishers, 1996. Baštecký J., Šavlík, J., Šimek J.. Psychosomatická medicína. Praha: Grada, 1993. Beran J.. Psychoterapeutický přístup v klinické praxi. Praha: Avicenum, 1992. Křivohlavý J.. Rozhovor lékaře s pacientem. Brno: IDVPZ, 1995. Kubler-Ross E.. Rozhovor s umírajícími. Praha: Signum unitatis, 1992. Čechová V., Mellanová A., Rozsypalová M. Speciální psychologie. Brno: IDVPZ, 1993. Čechová V., Mellanová A., Rozsypalová M.. Speciální psychologie. Brno: IDVPZ, 1993. Dostálová O.. Terapeutický přístup k onkologicky nemocným. Praha: Grada Avicenum, 1999. Zacharová E.. Úvod odo studia zdravotnické psychologie. Ostrava: OU, 2005. Mohapl P.. Vybrané kapitoly z klinické psychologie I.II. Olomouc: UP, 1990. Gladkij J.. Vybrané kapitoly ze sociálního lékařství. Olomouc: RNP, 1990. Jobánková M.. Vybrané problémy psychologie zdravotnické činnosti. Brno: IDVPZ, 1996. Vymětal J.. Základy lékařské psychologie. Praha: Psychoanal. Nakl., 1994. Nakonečný, M. Základy psychologie osobnosti. Praha: Management Press, 1993. Zacharová E.. Zdravotnická psychologie. Teorie a praktická cvičení. Praha: Grada, 2007.

Požadavky

80% účast, seminární práce

Garant

PhDr. Radka Kozáková, PhD.

Vyučující

PhDr. Radka Kozáková, PhD.