Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroskopické metody v medicíně (UPA / MIMET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPA / MIMET - Mikroskopické metody v medicíně, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecné zásady práce v laboratoři Ústavu patologie FNO, bezpečnostní předpisy2. Historie patologie na území Ostravy. Prohlídka pracoviště Ústavu patologie- seznámení se s přístrojovou technikou.3. Historie a vývoj mikroskopů. Úvod do mikroskopické techniky.4. Makroskopické a mikroskopické vyšetření bioptického materiálu5. Makroskopické a mikroskopické vyšetření cytologického materiálu6. Prohlídka pitevního traktu - seznámení se s prostředím, bezpečnostní předpisy, problematika nekropsií7. Demonstrační pitva8. Elektronový mikroskop9. Demonstrace práce s EM, popis činností, provoz EM, způsoby využití10. Demonstrace přípravy a prohlížení polotenkých řezů11. Vlastní pozorování a prohlídka vzorků odebraných při pitvě12. Prohlídka pitevního traktu - seznámení se s prostředím a problematikou soudního lékařství13. Laserová mikrodisekce a demonstrace tohoto typu zpracování materiálu14. Samostatná příprava - moderní vizuální techniky v patologii 10 - 15 minutová prezentace každého studenta s náledným bodovým hodnocením pro zápočet15. Závěrečný znalostní test

Získané způsobilosti

Osvojuje a rozšiřuje si poznatky z elektronové mikroskopie a ultramikroskopických metod, Ovládá přípravu preparátu z biologických tkání a má informace o způsobech jeho uchování. Orientuje se v oblasti patologické fyziologie.

Literatura

&. Mráz, P.,Polóny, J. Metódy elektronovej mikroskopie živočišných tkanív. Bratislava: Veda, 1988. 312 s. ISBN O71-035-88.Habrová, V. Biologická technika. Praha: UK Praha, 1977. 120 s.Kalina, T. Základy elektronové mikroskopie. Praha:UK Praha, 1979. 201 s.ISBN 17-482-78.Paleček, J. Biologie buňky, I.Základy mikroskopické cytologie. Praha: UK Praha, 1996. 120 s. ISBN 80-7184-279-6.Paleček, J. Biologie buňky, II.Základy mikroskopické histologie. Praha: UK Praha, 1996. 157 s. ISBN 80-7184-266-4. &, &.

Požadavky

Účast na všech praktických cvičeních a odevzdání zpracovaných protokolů. Základní znalosti z oblasti obecné fyziologie člověka a základních mikroskopických technik.

Garant

doc. MUDr. Jana Dvořáčková, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Jana Dvořáčková, Ph.D.doc. MUDr. Jana Dvořáčková, Ph.D.