Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radioekologie 1 (UZM / 1ERP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZM / 1ERP1 - Radioekologie 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek a cvičení1. Úvod do problematiky.2-3. Modely atomů, struktura atomů, elementární částice.4-5. Ionizující záření, radioaktivita, vlastnosti záření.6-7. Dozimetrické veličiny a jednotky.8. Detekce ionizujícího záření.9. Biologické účinky záření, základy radiační ochrany.10. Přírodní zdroje ionizujícího záření.11. Umělé zdroje ionizujícího záření.12-13. Radonová problematika (vlastnosti radonu, zdroje radonu, radon v budovách, radonová měření, protiradonová opatření, legislativa).14. Konzultace.

Získané způsobilosti

Zná základní vlastnosti ionizujícího záření, přírodní a umělou radioaktivitu, dozimetrické veličiny a jednotky.

Literatura

Kolektiv autorů. Principy a praxe radiační ochrany. SÚJB, Praha, 2000. Švec, J. Radioaktivita a ionizující záření. SPBI, Ostrava, 2005. Švec, J., Chmelová, J., Korhelík, K.:. Radioekologie pro bakaláře. OU ZSF UZM Ostrava, 2006. ISBN 80-7368-219-2.Vyhláška 307/2002 Sb., o radiační ochraně, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (Atomový zákon), ve znění pozdějších předpisů. Kolektiv autorů. Ochrana při práci se zdroji ionizujícího záření. DT Ostrava spol. s r. o., 2003.

Požadavky

80% účast na přednáškách80% účast na cvičeníchpísemné testy v průběhu semestru (75% úspěšnost)závěrečný písemný test (25 otázek, 80% úspěšnost)závěrečná konzultace

Garant

doc. RNDr. Jiří Švec, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jiří Švec, CSc.doc. RNDr. Jiří Švec, CSc.