Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní právo a legislativa (UZM / 1PLRK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZM / 1PLRK - Zdravotní právo a legislativa, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Právní systém v ČR. Ústava ČR, Listina základních práv a svobod - výklad zaměřený na regulaci výkonu státní moci. Právní řád, právní odvětví, právo veřejné, soukromé, hmotné a procesní.Moc zákonodárná, výkonná, základní právní pojmy, druhy právních norem, právní subjektivita, způsobilost k právním úkonům.2. Občanské právo, pracovní právo (pracovní poměr, vznik a ukončení PP), rodinné právo.3. Trestní právo, trestní odpovědnost, soudní systém, řízení před soudy ve věcech civilních a trestních.Správní právo, správní řád, působnosti právního orgánu, úkony správního orgánu v průběhu řízení.Vybrané kapitoly ze sociálního zabezpečení.4. Legislativa ve zdravotnictví, základní právní normy (úmluva o biomedicíně, zákon o péči o zdraví lidu). Zákon o ochraně veřejného zdraví, zákon o státní kontrole. Zákon o zdravotní péči v nestátních zdravotních zařízeních.Zákon o veřejném zdravotním pojištění. Zákon o podmínkách výkonu lékařských a nelékařských povoláních. Zákon o ochraně osobních údajů. Etické kodexy ČLK, České stomatologické komory a České farmakologické komory. Krizový zákon.5. Práva pacientů, péče lege artis, informovaný souhlas. Právní odpovědnost zdravotnických pracovníků, občanskoprávní, trestně právní, disciplinární (LK).Vybrané zákony Evropského společenství ve vazbě na zdravotnictví a sociální péči.

Získané způsobilosti

Student se orientuje ve správním právu a správním řádu, zná základní pojmy v oblasti zdravotního, pracovního, občanského a správního práva. Umí základní principy právního řádu ČR.

Literatura

Občan a právo - ekonomická fakulta VŠB - TU. Občanský zákoník, občanský soudní řád. Správní právo - VŠB - TU. Trestní zákoník. Úmluva o biomedicíně 96/2001 Sb. Zákon č. 160/1992 Sb. O nestátních zdravotnických zařízeních v platném znění. Zákon č. 167/1998 Sb. O návykových látkách v platném znění. Zákon č. 20/1966 Sb. O péči o zdraví lidu v platném znění. Zákon č. 239/2000 Sb. O integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů. Zákon č. 240/2000 Sb. Krizový zákon. Zákon č. 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví v platném znění. Zákon č. 48/1997 O veřejném zdravotním pojištění v platném znění. Zákon č. 552/1991 Sb. O státní kontrole v platném znění. Zákon č. 67/1993 Sb., novela zákona 200/1990 Sb o přestupcích. Zákon č. 95/2004 Sb. O zdravotnických povoláních lékaře, zubního lékaře a farmaceuta v platném znění. Zákon č. 96/2004 Sb. O nelékařských zdravotnických povoláních v platném znění. Zákon ČR č.101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, v platném znění. Zákoník práce.

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem. Zápočet bude udělen na základě aktivní účasti na přednáškách.

Garant

JUDr. Antonín Blahuta

Vyučující

JUDr. Antonín Blahuta