Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva, ochrana os. údajů (UZM / 1RAVO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZM / 1RAVO - Základy práva, ochrana os. údajů, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy práva (12 h za semestr)1. Právní systém v ČR. Ústava ČR, Listina základních práv a svobod - výklad zaměřený na regulaci výkonu státní moci. Právní řád, právní odvětví, právo veřejné, soukromé, hmotné a procesní.2. Moc zákonodárná, výkonná, základní právní pojmy, druhy právních norem, právní subjektivita, způsobilost k právním úkonům.3. Občanské právo, pracovní právo (pracovní poměr, vznik a ukončení PP), rodinné právo.4. Trestní právo, trestní odpovědnost, soudní systém, řízení před soudy ve věcech civilních a trestních.5. Správní právo, správní řád, působnosti právního orgánu, úkony správního orgánu v průběhu řízení.6. Lhůty správního řízení, náhrada škody, exekuce.7. Vybrané kapitoly ze sociálního zabezpečení, dočasná a dlouhodobá pracovní neschopnost (DI, DIČ), posudková služba, osoby zdravotně znevýhodněné (TP,ZTP, ZTP/P).8. Legislativa ve zdravotnictví, základní právní normy (úmluva o biomedicíně, zákon o péči o zdraví lidu). Zákon o ochraně veřejného zdraví, zákon o státní kontrole. Zákon o zdravotní péči v nestátních zdravotních zařízeních.9.Zákon o veřejném zdravotním pojištění. Zákon o podmínkách výkonu lékařských a nelékařských povoláních. Zákon o ochraně osobních údajů. Etické kodexy ČLK, České stomatologické komory a České farmakologické komory. Krizový zákon.10. Práva pacientů, péče lege artis, informovaný souhlas.11. Právní odpovědnost zdravotnických pracovníků, občanskoprávní, trestně právní, disciplinární (LK).12. Vybrané zákony Evropského společenství ve vazbě na zdravotnictví a sociální péči.Ochrana osobních údajů (4 h za semestr)1. Ústava ČR a Listina základních práv a svobod jako základ práva na ochranu soukromí. Tvorba zákonů, vyhlášek a metodických pokynů, schvalovací procedury a právní síla těchto dokumentů.2. Evropská úmluva o lidských právech, článek 8 a ochrana soukromí jednotlivce. Zřízení Evropského soudu pro lidská práva, Evropského soudního dvora a Evropského soudu pro válečné zločiny, jejich postavení a kompetence.3. Amsterodamská smlouva a její postavení v právu EU. Evropský parlament, Evropská Rada a Rada Evropy - jejich postavení a kompetence. Přehled základních evropských právních předpisů pro oblast ochrany soukromí jednotlivce - Úmluvy Rady Evropy č.108, směrnice Evropského parlamentu 95/46/ES, Rozhodnutí Rady, Nařízení Rady.4. Zákon o ochraně osobních údajů České republiky (č.101/2000 Sb.). Zřízení, postavení a kompetence Úřadu pro ochranu osobních údajů. Základní principy ochrany osobních údajů a jejich aplikace v praxi.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu dosáhnou studenti rozšíření právního vědomí zejména v právu pracovním, občanském a trestním. S ohledem na výrazný vliv mezinárodních úmluv, evropských směrnic, zákonů a podzákonných právních předpisů na právní normy ve zdravotnictví získají studenti orientaci v oblasti právních předpisů nově upravujících práva pacientů, povinnosti zdravotnických pracovníků a jejich odpovědnosti v případě postupu non lege artis. Student by měl vědět proč je důležitá ochrana soukromí jednotlivce, jaká jsou rizika některých technologií či důsledků pracovní činnosti na soukromí osob, jak se těmto rizikům bránit a zejména, jak postupovat při výkonu zdravotnického povolání, aby nedocházelo k porušování práva na ochranu osobních údajů a práva na ochranu soukromého a rodinného života jednotlivce.

Literatura

Občan a právo. Ekonomická fakulta VŠB - TU. Občanský zákoník, občanský soudní řád. Správní právo - VŠB - TU. Trestní zákoník. Úmluva o biomedicíně 96/2001 Sb. Zákon č. 160/1992 Sb. O nestátních zdravotnických zařízeních v platném znění. Zákon č. 167/1998 Sb. O návykových látkách v platném znění. Zákon č. 20/1966 Sb., v platném znění. Zákon č. 239/2000 Sb. O integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů. Zákon č. 240/2000 Sb. Krizový zákon. Zákon č. 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví v platném znění. Zákon č. 48/1997 O veřejném zdravotním pojištění v platném znění. Zákon č. 552/1991 Sb. O státní kontrole v platném znění. Zákon č. 67/1993 Sb., novela zákona 200/1990 Sb o přestupcích. Zákon č. 95/2004 Sb. O zdravotnických povoláních lékaře, zubního lékaře a farmaceuta v platném znění. Zákon č. 96/2004 Sb. O nelékařských zdravotnických povoláních v platném zněn í. Zákon ČR č.101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, v platném znění. Zákoník práce.

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem. Zápočet bude udělen na základě aktivní účasti na přednáškách.

Garant

JUDr. Petr Langer, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Petr Langer, Ph.D.JUDr. Petra Langerová, Ph.D.