Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační technologie a práce s PC (UZM / 1TPRK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZM / 1TPRK - Informační technologie a práce s PC, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní informace o počítačích (osobní počítač, základní části počítače, typy osobních počítačů, vstupní a výstupní periferie počítačů, využití počítačů, operační systémy počítačů - OS).2.-3. Základy práce v operačním systému (OS typu Windows, grafické uživatelské rozhraní operačního systému - GUI a jeho základní prvky, obecné vlastnosti uživatelského rozhraní aplikací, využití nápovědy, základní informace o některých aplikacích, základní akce v operačním systému a práce se správcem souborů, spouštění aplikací, přepínaní mezi aplikacemi, práce se soubory a složkami - "adresáři" , typy souborů, vyhledávaní souborů podle zadaných vlastností).4.-6. Práce s textovým editorem (textový editor MS Word, základní orientace v hlavní nabídce a panelech nástrojů, práce s nápovědou, vytvoření dokumentu, volba klávesnice, opravy, historie provedených příkazů, vyhledávání a nahrazování, práce s bloky, úprava prostředí textového editoru, ukládání, otvírání a tisk dokumentů, nastavení parametrů tisku, formátování dokumentu, volba typu a velikosti a řezu písma, nastavení parametrů odstavce, použití stylů, vytváření číslovaných seznamů, nadpisy, tvorba nadpisů, číslování nadpisů, tvorba tabulek, nastavení formátu tabulky a jeho editace, vkládaní objektů jiných aplikací do dokumentu MS Wordu, vkládání obrázků, sazba matematických vzorců pomocí aplikace Equation Editor, tabulky a grafy v Excelu, další možnosti textového editoru, základy vytváření prezentací v aplikaci PowerPoint).7.- 9. Lokální počítačové sítě a Internet (základní informace o počítačových sítích, typy sítí a jejich struktura, sítě typu peer to peer versus sítě typu client - server, lokální sítě a Internet, základní služby poskytované v rámci sítí, orientace v lokálních sítích univerzity, síť fy Microsoft Siť NetWare fy Novell, přihlašovaní a odhlašování, orientace ve struktuře sítě - servery, skupiny, přístupová práva ke složkám, sdílení souborů prostřednictvím sítě Microsoft, přístupová práva ke složkám na síti NetWare - Novell, základy práce v síti Internet - prohlížeč Internet Explorer, hlavní používané síťové služby, souborové služby - FTP, elektronická pošta, informační služby - WWW, poštovní služby na Internetu. struktura e-mailové adresy, odesílání a přijímaní zpráv, připojení dokumentů ke zprávě, třídění pošty, vyhledávání na Internetu, portály a vyhledávací služby, pokročilé vyhledávaní).

Získané způsobilosti

Student se orientuje v pojmech oblasti informačních technologií, má základní představu o hardwarovém a softwarovém vybavení. Umí využívat základní funkce a nastavení operačního systému Windows, ovládá využívání běžných softwarových aplikací pro administrativní práci (zpracování textu, práce s tabulkovým procesorem a přípravu elektronické prezentace) na pokročilejší úrovni. Orientuje se v prostředí LMS Moodle, což je pro něj základ k dalšímu úspěšnému studiu. Umí vyhledat a citovat elektronické informační zdroje.Ovládá základní práci s nemocničním informačním systémem, dokáže se v systému orientovat, např. umí zavést do systému nového pacienta, objednat, zadat výsledky vyšetření - dokáže pracovat s elektronickou dokumentací v rozsahu příslušné zdravotnické profese.

Literatura

MARTINA ČEŠKOVÁ. Excel 2003 - podrobný průvodce začínajícího uživatele. Grada, 2004. http://moodle.osu.cz/course/category.php?id=29KASAL,P.,SVAČINA,Š. Internet a medicína. Praha, 2001. BRÁZDA, J. Internet.cz - Jak hledat a najít. Grada, 2001. Materová, H. Laboratorní informační systémy. distanční text. Ostrava, 2008. ISBN 978-80-7368-497-6.Materová, H. Nemocniční informační systémy, distanční text. Ostrava, 2008. ISBN 978-80-7368-498-3.http://moodle.osu.cz/course/category.php?id=29Sochorová, H. Úvod do aplikací výpočetní techniky, distanční text. Ostrava, 2008. ISBN 978-80-7368-496-9.http://moodle.osu.cz/course/category.php?id=29MARTINA ČEŠKOVÁ. Excel 2003 - snadno a rychle. Grada, 2004. Bříza V. Excel 2007 podrobný průvodce. Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1965-8.ONDŘEJ ŠEBESTA. Hledáme na Internetu. Computer Press, 2001. Pecinovský, J.:. Office 2007 podrobný průvodce. Praha : Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1962-7.Meyers, Mike. Osobní počítač. Brno, Computer Press, 2005. ISBN 80-251-0834-1.JIŘÍ HLAVENKA. Používáme , využíváme [a zneužíváme] e-mail. Computer Press, 2002. MARTINA ČEŠKOVÁ. První kroky s internetem. Grada, 2003. PAVEL ROUBAL. Windows XP - podrobný průvodce začínajícího uživatele. Grada, 2002. JOSEF SLOWÍK. Windows XP snadno a rychle. Grada, 2002. JOSEF PECINOVSKÝ. Word 2003 - snadno a rychle. Grada, 2002. Pecinovský, J. Word 2007 podrobný průvodce. Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1959-7.JOSEF PECINOVSKÝ. Jak na Word 2003. Grada, 2004. JOSEF HRADSKÝ. PowerPoint 2003 - snadno a rychle. Grada, 2004. JOSEF PECINOVSKÝ. Word 2003 - podrobný průvodce začínajícího uživatele. Grada, 2004.

Požadavky

Základní znalosti a dovednosti v oblasti ovládání osobního počítače (technické vybavení PC, operační systém, textový editor a práce v síti), které budou ověřeny průběžnými testy (plnění praktických úkolů), vypracování zvoleného projektu v textovém editoru. Na konci semestru je možno vykonat jeden souhrnný opravný test.

Garant

RNDr. Hana Sochorová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Hana Sochorová, Ph.D.