Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy biofyziky (UZM / 2BFRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZM / 2BFRP - Základy biofyziky, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Biofyzika a její postavení v systému věd.Molekulová biofyzika.Človek jako termodynamický systém.Mechanika tkání a orgánů - biomechanika, mechanika srdečně cévního systému.Biofyzika dýchání.Elektrické a magnetické vlastnosti tkání - elektrické a magnetické projevy tkání, účinky elektrického proudu a magnetického pole.Účinky jednotlivých částí spektra elekromagnetického záření.Smyslové vnímání - vnímání optických podnětů, oko jako optický systém, vnímání akustických signálů, biofyzikální funkce ucha, působení extrémních frekvencí zvuku.Biofyzikální základy vybraných diagnostických metod - biologické signály, metody měřící a záznamové, metody zobrazovací.Cvičení - témata seminárních prací (příklady):AudiometrieBeztížný stavDiagnostika osteoporózyEchokardiografieElektrická aktivita srdceElektroléčba - využití účinků stejnosměrného prouduElektroléčba - využití účinků střídavého prouduEndoskopieFyzikální děje na biologických membránáchGama nůž - principHolografie - princip, jak vzniká hologram, využitíInfrazvuk a jeho vliv na lidský organizmusJak vnímá optickou informaci hmyz?Jak vnímá optickou informaci chameleon?Kontaktní čočkyMagnetoterapieMěření viskozity kapalinMikrovlnná trouba - princip, nebezpečíOční vady a jejich korekceOtoakustické emisePůsobení vnějšího tlaku na organizmus. Vliv podtlaku na organizmus. Vliv přetlaku na organizmus.Sluneční záření a kůžeTeplo a chlad - léčebné metody vužívající jeho působeníTonutí ve slané a sladké vodě - z pohledu biofyzikálních dějůVnímání barev a jeho poruchyVoda a její fyzikální vlastnosti, trojný bod, anomálie vody, přechlazená voda, funkce vody v organismu

Získané způsobilosti

Student má představu o tom, co je náplní oboru biofyzika a jaké je postavení biofyziky v systému ostatních věd. Orientuje se v základních biofyzikálních pojmech, interpretuje znalosti ve vztahu k ostatním disciplínám, jako je biologie, fyziologie, chemie a další. Dokáže aplikovat poznatky z mechaniky a termodynamiky na živých organizmech. Ví, jaké jsou elektrické a magnetické vlastnosti tkání a jaké jsou účinky jenotlivých částí spektra elektromagnetického pole na živé organismy. Umí objasnit fyzikální principy základních diagnostických a terapeutických metod. Zná principy biofyziky vidění a základy fyziologické akustiky.V další doporučené literatuře nebo elektronických zdrojích dokáže vyhledat další zdroje informací, zhodnotit je a pracovat s nimi.

Literatura

Rosina,J., Kolářová,H., Stanek,J. Biofyzika pro studenty zdravotnických oborů. Grada Publishing Praha, 2006. Navrátil,L., Rosina, J., a kol. Medicínská biofyzika. Grada Publishing Praha, 2005. ISBN 80-247-1152-4.Sochorová, H. Základy biofyziky pro bakalářské studium. OU Ostrava, 2006. ISBN 80-7368-195-1.http://biomech.ftvs.cuni.cz/pbpk/kompendium/biomechanika/index.phpHRAZDIRA I.; MORNSTEIN, V. Lékařská biofyzika a přístrojová technika (pouze vybrané kapitoly). Brno: Neptun, 2001. ISBN 80-902896-1-4.NAVRÁTIL, L.; ROSINA, J. Lékařská biofyzika, str. 81 až 94. Praha: MANUS, 2000. ISBN 80-902318-5-3.

Požadavky

- aktivní účast na přednáškách a ve cvičeních (85 % docházky, možné 2 absence)- vypracování seminární práce a její prezentace- elektronický test

Garant

RNDr. Hana Sochorová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Hana Sochorová, Ph.D.RNDr. Hana Sochorová, Ph.D.