Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena a epidemiologie (UZM / 2HEMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZM / 2HEMK - Hygiena a epidemiologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Definice oborů hygiena a epidemiologie a jejich místo mezi ostatními zdravotnickými obory, možnosti jejich využití a význam pro ochranu a podporu zdraví. Struktura hygienicko -epidemiologické služby a její současná struktura. Postavení v rámci EU. Procesy EIA a SEA.Vztahy mezi člověkem a prostředím. Prevence jako základní princip oboru. Rizikové skupiny. Nejčastější faktory v životním prostředí a jejich biologické účinky.2.Bezpečná potravina -definice - rizika z možné kontaminace. Možnosti ovlivnění zdravotní bezpečnosti potravin - systémy rychlé výstrahy před nebezpečnými potravinami. Posuzování nebezpečnosti potravin.Předměty běžného užívání (PBU) - hračky, kosmetika. Možný vliv kontaminantů z PBU na zdraví člověka.3.Pracovní lékařství jako preventivní medicínský obor. Hodnocení zdravotních rizik v pracovním prostředí. Význam pro závodní preventivní péče.Fyzikální noxy v pracovním prostředí a jejich vliv na zdraví pracujících.4.Hlavní skupiny rizikových faktorů pro neinfekční nemoci. Epidemiologie kardiovaskulárních nemocí. Epidemiologie nádorů. Možnosti primární a sekundární prevence neinfekčních nemocí.5.Speciální epidemiologie respiračních, střevních, krevních a kožních infekcí. Zoonozy. Aktivní a pasivní imunizace. Nozokomiální nákazy a jejich prevence, asepse, antisepse.6.Základy hygieny dětí a mladistvých.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní přehled o náplni předmětů hygiena a epidemiologie. Pochopí význam prevence (a to zejména prevence primární) v procesu ochrany a podpory zdraví. Získané znalosti mohou uplatnit v dalších studovaných zdravotnických oborech. Tímto zaměřením je tak naplněn požadavek vyhlášky č. 39/2005 Sb., kterou se stanoví minimální požadavky na studijní programy k získání odborné způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického povolání.

Literatura

Janout V.,Janoutová G. Epidemiologie infekčních onemocnění. OU Ostrava, 2004. Svrčinová P. Hygiena výživy. OU Ostrava, 2009. Provazník K. a spol. Manuál prevence v lékařské praxi I. - X. SZU Praha, 2004. Tuček,M.,Cikrt,M.,Pelclová,D. Pracovní lékařství pro praxi. Příručka s doporučenými standardy. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0927-9.Maďar R., Podstatová R., Řehořová J.:. Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Praha: Grada, 2006. ISBN 8024716739.Janout V.,Machová L.,Kollárová V.,Janoutová G. Vybrané kapitoly z epidemiologie neinfekčních nemocí. OU Ostrava, 2005. ISBN 80-7184-551-5.Jiřík, V. Fyzikální a chemické laboratorní metody v ochraně veřejného zdraví. Ostravská univerzita v Ostravě, 2006. ISBN 80-7368-223-0.Volf J. Metodiky hodnocení zdravotních rizik v hygienické službě. OU Ostrava, 2004. Podstatová, H. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena. EPAVA Olomouc, 2002. ISBN 80-86297-07-1.KOL. AUTORŮ. Pracovní lékařství. NCONZO Brno, 2005. Šejda J a kol. Výkladový slovník epidemiologické terminologie. Praha, Grada, 2005. ISBN 80-247-1068-4.

Požadavky

Účast na přednáškách 50%, absolvování písemné zkoušky minimálně s 80% úspěšností .Hodnocení písemné zkoušky:40 otázek, každá správná odpověď hodnocena 2 body, maximum získaných bodů 80.80 - 75 bodů výborně74 - 69 bodů velmi dobře68 - 64 bodů dobře63 - 0 bodů nevyhověl

Garant

prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.MUDr. Jana Janoutová, Ph.D.